Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нани Рома отново си върна лидерската позиция в рали "Дакар"

Снимка: БГНЕС

Испанецът Нани Рома спечели 5-ия етап от рали "Дакар" при автомобилистите, с което увеличи и преднината си в генералното класиране.

Предимно изпълненият с пясъчни участъци етап от Чичелито до Тукуман беше планиран за 400 километра, но 100 бяха съкратени от маршрутите заради изключителните горещини. След 4 часа и половина каране Рома спечели етапа, като остави на 4 минути и 20 секунди зад себе си Жиниел де Вилиер от Южна Африка и на 20:12 минути Роби Гордън от САЩ.

Лидерът до миналата нощ Карлос Сайнц имаше проблеми с електрониката и изостана на повече от час и 15 минути от лидера Рома. Насер Ал Атия от Катар, който в етапа беше на 26 минути от водача, остава на второ място в генералното класиране. Орландо Теранова от Аржентина е 3-ти в генералното.

Трикратният шампион при мотоциклетистите Марк Кома успя да се поздрави с победата и да увеличи аванса си на върха.

Кома беше с 13 минути по-бърз днес от сънародника си Жорди Виладом и на 23 от поляка Куба Пжигонски, всички каращи с КТМ. В генералното класиране Кома води пред друг испанец Бареда Порт.

Екипажи на КАМАЗ водеха битка до последно при камионите, като първи днес станаха Дмитрий Сотников, Вячеслав Мизюкаев и Андрей Аферин. Холандците Джерард де Рой, Том Коулсоул и Дарек Радевалд от "Ивеко" останаха трети в етапа днес, но изненадващо водят в генералното класиране с 32 минути пред втория отбор на КАМАЗ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна