Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: Много от проблемите на Ирак в момента идват от случващото се в Сирия

Снимка: БГНЕС

Много от проблемите на Ирак в момента идват от случващото се в Сирия. Това заяви в предаването "Събота 150" Николай Младенов – специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Ирак.

Младенов изброи и причините за случващото се в Ирак. На първо място той посочи терористичните групировки. По думите му тези групировки много умело използват и се възползват от разделението в иракското общество, от политическото противопоставяне, както и от разделението на религиозна основа. Всичко това създава една доста опасна ситуация, която вече се превръща не само в заплаха за сигурността на гражданите на Ирак, но все повече се превръща в международен и регионален проблем, каза той и добави:

На чисто човешко равнище обаче го няма това разделение между шиити и сунити. Опасността идва от това, че в политическия дискурс на много от лидерите за съжаление религиозният, етническият елемент продължава да съществува и след него се наклажда определено напрежение, което терористите използват.

Освен религиозния момент, Младенов добави, че става дума и за борба за власт и за пари, като това кой да разпределя държавните поръчки, концесиите:

Единият от основните въпроси е въпросът именно за приходите от петрола, как ще бъдат разпределяни, дали ще се прави на федерално ниво или на централно. Вторият въпрос – въобще изграждането на федералния етаж от структурата на властта. Работата на мисията на ООН тук е да помагаме именно на иракските власти да решат тези оставащи конституционни въпроси. Това е една от основните ни задачи. Втората ни задача е да помагаме в политическия диалог и да търсим решение на кризисни въпроси, които могат да предизвикат допълнително напрежение в обществото. На трето място е да подпомагаме процеса на избори.

Едно от големите предизвикателства пред иракското правителство в момента е на първо място как да се контролира границата със Сирия, на второ място – как да се прекъсне навлизането в Ирак на терористични групировки и как те да бъдат ликвидирани с максимална ефективност и минимални граждански жертви. /…/ Наистина насилието, което е обхванало провинция Анбар, е много голямо, но за първи път виждаме много сериозно сътрудничество между правителството, местните власти, полицията, армията и най-вече племената, които са в тези райони, с цел да се изтласкат терористичните групи от района, коментира още Николай Младенов. 

След инцидента в Кербала изключително много мерки бяха взети в рамките на българските въоръжени сили, подчерта още Младенов и добави: Нашата армия днес е стократно по-добре подготвена да се предпази от подобен тип заплахи където и да е по света.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна