Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ханес Свобода: България преди приемането си в ЕС не успя да направи много в борбата с мафията и сега трябва да наваксва

Снимка: БГНЕС
Австрийският социалдемократ и председател на политическата група в Европейския парламент Прогресивен алианс на социалистите и демократите Ханес Свобода бе в София за Конгреса на Партията на европейските социалисти. Юлия Владимирова разговаря с него за мнението му за последните събития в България, за приемането на Хърватия в ЕС за социалистическата идея и позицията на левите. 

Чуйте разговора.

Г-н Свобода, първо искам да Ви попитам защо ПЕС реши да подкрепи Сергей Станишев. Хората са на улицата, предизвикани именно от неговото решение да назначи Делян Пеевски за председател на ДАНС?

Нека изясним нещо, аз преди разкритикувах това решение за Пеевски като казах, че трябва да има и по-компетентни. И днес казах ясно какво очаквам от правителството ви и партията, а именно развитие в борбата срещу корупцията, борба за демокрация, повече диалог с протестиращите.

Да, защото за много българи Станишев се компрометира...

Честно казано, има много политици, които са се компрометирали без да се извинят или да обърнат внимание защо са го направили. Нещата в България няма да се променят, ако нещата се връщат на старите им места, а когато се променят структурите. Когато олигархията не присъства в това политическо пространство. Когато се ограничи влиянието на олигархията върху политиката. Това трябва да се следи сега и си мисля, че това ще стане.

Имам един въпрос относно приемането на Хърватия. Как ще се промени Съюза след приемането на страната сега през юли?

Аз мисля, че Европейският съюз няма да се промени толкова от приемането на Хърватия, а Хърватия ще се промени след приемането в Съюза. Аз мисля, че ние трябва да се съсредоточим най-вече върху борбата с младежката безработица, върху едно по-добро икономическо развитие, върху това да имаме един демократичен Съюз. Хърватия показа, че борбата срещу корупцията е възможна и може да бъде успешна, нищо че все още не всичко в страната е напълно наред. Мисля си, че по-малките трябва да вземат още изводи от по-големите, това е нещо, което все още е нужно и в България.

Хърватите сякаш се ядосват, че България е влязла първа в съюза, защото винаги са смятали, че те са по-подготвени.

Малко, да, аз винаги съм казвал на хърватите, че се оплакват прекалено много. Защо не са били с България и Румъния... всъщност винаги съм казвал, че след приемането на дадена страна винаги е по-трудно. Проблемът не е в партиите на страната. Проблемът е, че България преди приемането си не беше успяла да направи много в борбата с мафията и организираната престъпност и сега трябва да наваксва. Това е нещо, което може да бъде направено и аз се надявам, че правителството го прави. Това е единственият шанс правителството да оживее.

Успешен модел ли е съвременната социалистическа идея? Или трябва нещо да се промени?

Мисля, че за един успешен модел, трябва да се спазват принципите и ценностите. Това е нужно и такова е моето послание тук. Не е важно дали управляват социалисти, а че защитават ценностите, които са важни за нас. Това не е никак лесно. Наистина са важни ясните ценности, които едно правителство изразява и с които води народа си.

Последната година има много протести, хората са на улицата - Гърция, Италия, Португалия, Кипър, сега България, затова е интересно каква би била позицията на левите за в бъдеще.

Левите трябва винаги да са партия на протеста. Разбира се, когато те управляват, не могат да протестират сами срещу себе си, но те трябва винаги да са отворени към протестите, те трябва да запазят ядрото на протестите. Това са най-важните ценности на протеста, че покрай протеста хората израстват. Но трябва да се внимава, защото не е важното просто да сме на протест, а да го разбираме и да не се подаваме на провокации като например протестиращите да са финансирани от политическите противници.

В Европа днес има дефицит на политическото. Как биха отговорили на това левите партии?

Със сигурност има дефицит на политическото. Това зависи обаче от това какво се случва в икономическата политика и политиката по заетостта. Дефицита е обаче най-вече е в недемократическите елементи. Тройката за някои страни например, това което се случва в Унгария и Румъния, също и в България. Важно е да дискутираме това с политическите сили как демократичната политика може да бъде етаблирана, и в страните, но и в европейското пространство.

Казахте вече по време на конференцията, че се нуждаем от социален Съюз, мислите ли че сега има нещо социално или Европейския съюз е станал за хората финансов и икономически съюз, чийто административен език те не разбират. Как можем да достигнем до социалното?

Това са двата елемента, които сега „плават“. Единият е съдържанието, икономическите въпроси, които дискутираме. Другият е езика. Езика на термините, администрацията , както казахте. Аз мисля, че социалното трябва да бъде въведено чрез ясни критерии. Ние говорим за бюджетни дефицити, говорим за икономическо неравенство, за инфлация, но ние нямаме социален критерий. Съвет по бедността например, въпросът за доходите на хората, или минималната работна заплата в някои страни -това са нещата, които хората очакват от нас, не само да гледаме откъм икономическата страна, но и върху социалното развитие на Европа като цяло и в отделните страни.
По публикацията работи: Юлия Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна