Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия обяви нови мерки за повишаване на трудовата мобилност

Мрежата "Европейски услуги за заетост"; EURES
Снимка: EURES

Европейската комисия обяви нови мерки за повишаване на трудовата мобилност в Евросъюза. Те засягат общоевропейския интернет портал EURES, който дава възможност за търсене на вакантни места, както и на работници и служители в целия Европейски съюз.

Порталът съществува от 20 години и благодарение на него около 150 хиляди души годишно намират работа в друга страна. Амбициите на комисията са да увеличи този брой, съобщи комисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор: Първата ни цел е да гарантираме, че чрез EURES хората, които търсят работа, ще имат информация за максимален брой вакантни места в цяла Европа, а работодателите ще имат достъп до максимален брой автобиографии.

За целта в EURES вече ще се публикуват и обяви, които досега са били достъпни само на местно и регионално ниво. Службите по заетостта, със съгласието на търсещите работа, ще въвеждат данните им в общоевропейския интернет портал, като той ще бъде достъпен и за частните агенции за набиране на персонал. Ще се подобрят и механизмите за автоматично свързване на вакантните места с въведените в системата автобиографии.

Ласло Андор съобщи, че през последните години Великобритания е била сред страните, който най-активно са ползвали този интернет портал, и благодарение на него са намерили работници и служители, които допринасят за икономиката и социалната им система.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна