Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Андон Шавулев: Неврокопската епархия е в сравнително добро финансово състояние

Снимка: БГНЕС
С радост взехме новината и просто сме убедени, че дядо Серафим, който прекрасно познава всичко в епархията, а и него го познават, защото на неговите плещи в последните 2 години, с благословията и участието на дядо Натанаил, който поради болестта си не можеше да бъде навсякъде, той ръководеше епархията и всички сме радостни, че той поема кормилото. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" отец Андон Шавулев, председател на Катедралния храм ''Въведение Богородично'' в Благоевград, по повод избора на новия Неврокопски митрополит Серафим. Той коментира и спада на напрежението в епархията преди избора на нов митрополит:

Постигнахме успокоението изключително с добронамереност. Познаваме братята и от Сандански, и от Банско и само с добронамереност постигнахме успокоението, без да ползваме за това примерно медии, за да си решаваме вътрешноцърковните въпроси. Братята ангажираха централни медии, но, за съжаление, не предлагаха градивност. Може би имат някакви права, но нека да ги изслуша дядо Серафим, за да може с Божията помощ да приключи историята.


Разделението не е останало в миналото. Проблемът не е от миналото, защото точно тези братя бяха най-близките на дядо Натанаил още в началото и на техните плещи лежи голяма отговорност. След като са били в близкото обкръжение на дядо Натанаил, а в последствие имат претенции, нека да си ги изкажат пред митрополита.


Епархията е в сравнително добро финансово положение, успокои духовникът и заяви, че за свещениците няма проблем митрополията да се помещава в Гоце Делчев, а не в Благоевград.

Цялото интервю на Кети Тренчева от Радио Благоевград с отец Андон Шавулев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна