Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се външните министри от ЕС да облекчат санкциите спрямо Иран

Външните министри на страните от Евросъюза се очаква днес да вземат решение за облекчаване на санкциите срещу Иран в отговор на поетия от властите там ангажимент да ограничат ядрената си програма.

Постигнатото през ноември споразумение с международната общност предвижда Иран да спре обогатяването на уран над пет процента през следващите шест месеца и да разреди половината от обогатения до 20% уран в замяна на смекчаване на санкциите. 

Процесът трябва да започне днес, а за да удостоверят началото му, в Иран са представители на Международната агенция по атомна енергия. Щом получат сигнал от тях, външните министри ще гласуват и отмяна на част от наложените през 2006-а година санкции, свързани с износа на петролни продукти и злато. Очаква се това да се отрази положително и на цената на петрола на световните борси.

Днес е важен ден в стремежа ни да гарантираме, че е осъществяваната от Иран ядрена програма има изключително мирни цели. От Международната агенция по атомна енергия ще ни представят доклада си в следващите часове и на базата на него ще вземем и съответното решение, каза при пристигането си на заседанието в Брюксел върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Ескалацията на напрежението в Украйна от последната нощ се очаква също да бъде обсъдено от външните министри. 

Осъждам насилието в Украйна, проявено миналата нощ. Ние призоваваме за сдържаност и искам също така да изразя мнението си, че налагането на ограничения върху дейността на опозицията и някои от мерките, които бяха предприети, са сериозна грешка на властите, каза по повод Украйна британският първи дипломат Уилям Хейг.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна