Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либретото на операта "Вълшебната флейта" излиза на български език

Либретото на операта "Вълшебната флейта" излиза на български език на рождения ден на Моцарт. Великият композитор е роден на 27-и януари 1756-а година в Залцбург. Двуезичното издание ще бъде представено днес от 17 часа в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“.

Самият превод на либретото направихме още преди две години, когато стартира проектът "Приказка за вълшебната флейта" и това беше базата, върху която направихме цялата адаптация на нашата много успешна книга, разказа в предаването "Хоризонт до обед" световноизвестната оперна певица Ина Кънчева.

Тя каза, че ще дарят на всички градски библиотеки, музикални институции, филологически институти и преводачески дружества преводът на Борис Парашкевов.

Ние работихме неуморно с него, за да може преводът да е добре адаптиран в български език – и за пеене, и да не загуби от римите си, и от цялата философия, закодирана в него, обясни Ина Кънчева.

Тя съобщи, че в книжарниците и в някои галерии вече може да се намери още едно издание от поредицата "Музика в книга" – "Детска стая" на руския композитор Модест Мусоргски.






БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени