Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Кравчук: Гласуването на Закона за амнистията в Украйна ще бъде голяма стъпка към помирението

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще се срещне с украинския президент Виктор Янукович и с лидери на опозицията.

Визитата, която се очаква в Украйна, депутатът от опозиционната партия БЮТ в Украйна Василий Кравчук коментира в интервю за предаването "Преди всички“:

Към сегашния момент на никой не му е безразлично това, което става в Украйна, и всички се опитват да положат усилия за подобряване на ситуацията и затова се отнасям положително към тях.

В Киев ще продължи извънредното заседание на парламента, на което ще се обсъжда окончателният текст на законопроекта за амнистия на участниците в масовите демонстрации:

Вчера на заседанието на парламента бяха гласувани и отменени скандалните законопроекти, които бяха гласувани на 16-и януари. Днес извънредната сесия е продължена и към 11 часа ще се върнем към гласуването на Закона за амнистията, който ще засегне и двете противопоставящи се страни. Очакваме всички парламентарни групи да подкрепят този Закон и това ще е една голяма стъпка по пътя към помирението. С приемането на Закона за амнистията протестите просто няма да имат толкова радикален характер, колкото сега. 

В случай че не се стигне до компромис между политическите сили, Кравчук заяви, че това е сложен въпрос, защото представителите на опозицията нямат пълен контрол над най-радикално настроените групи:

Това зависи от това дали ще бъде гласуван законопроектът днес и от настроението на масите. Основните ни искания са извънредни парламентарни и президентски избори.

Обстановката в Украйна днес е спокойна, защото всички очакват решението на парламента, подчерта той и добави:

Според мен и вчера, и днес от двете страни са направени много стъпки, за да бъде спрян конфликтът.

По отношение на вчерашното изказване на руския президент Владимир Путин, който заяви, че Русия няма да ревизира споразумението с Украйна, ако опозицията дойде на власт, Кравчук каза, че вчера всички представители на опозицията са се отказали от участие в държавната власт и затова е трудно да се коментира какви са перспективите.

След гласуването на Закона за амнистията според Кравчук трябва да се освободят всички административни сгради, за да се възобнови работата на държавните учреждения.

Ситуацията и обстановката в Украйна ще разглеждат в рамките на извънредната си среща в Будапеща правителствените ръководители на страните от Вишеградската група - Чехия, Словакия, Полша и Унгария.

Съединените щати подкрепят развитието на демократичните свободи в Украйна и отстояват принципа, че народът трябва да определи бъдещето на своята страна, заяви президентът Барак Обама в годишната реч "За състоянието на съюза", която произнесе пред двете камари на американския Конгрес. 

Цялото интервю с Василий Кравчук чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна