Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Йосиф Димитров: 170 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми

Снимка: БГНЕС

170 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми. Това каза заместник-председателят на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве д-р Йосиф Димитров в интервю за предаването "Хоризонт до обед“.

Има тенденция към увеличаване на броя на двойките с репродуктивни проблеми, каза още той и добави: Птичето месо с антибиотици също пречи, използват се хормони, за да могат по-бързо да наддават пилетата. Всичко това после попада в нашия организъм. От друга страна, пластмасовите бутилки се оказа, че не са безвредни. В тях също има естрогеноподобни вещества, които предизвикват преждевременен пубертет и объркване на хормоналния баланс. Така че от една страна има значение храненето, но от друга страна са вредните навици – тютюнопушенето, алкохол, нерационално хранене, вследствие на което се затлъстява – това са все неща, които могат да се окажат пречка за реализиране на една бременност. /…/ Важна е достъпността до квалифицирана медицинска помощ, затова пациентът трябва да бъде информиран. /…/ Може да има задължителни часове в училищата, да се направят брошури, трябва много хора да се ангажират, не може само лекарите и журналистите.

Ако за една година редовен полов живот жената не забременее, трябва да се обърне внимание. Ако жената е над 36 години, няма смисъл да се чака една година. След 6 месеца могат да се обърнат към специалист, който се занимава с проблеми на репродуктивността, каза д-р Димитров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна