Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Търговище започна нов проект за борба с домашното насилие

В Търговище започна нов проект за борба с домашното насилие. Той се осъществява от екип от специалисти на Сдружение "Асоциация НАЯ" и се финансира от Министерството на правосъдието. Основната дейност на проекта е предоставяне на услуги на жертвите на домашно насилие в центъра на "Асоциация НАЯ". В откритите приемни в Омуртаг, Антоново и Попово всеки ден от седмицата ще има регулярни посещения на психолог и социален работник.

Разработването на новия проект с формирането на мобилни екипи със специалисти е съобразено с обществените нужди и очакваните резултати за намаляване на размерите на домашното насилие. Проблемът с насилието в различните социални групи в селата и градовете е идентифициран и задълбочено е анализиран. Катя Стефанова от Асоциацията разказа за досегашния опит в работата й с хората:

В центъра в Търговище и в приемните в Омуртаг, Антоново и Попово са обслужени 113 жертви на домашно насилие, от които 80 са жени, 28 са деца и пет мъже. Това са възрастни мъже, които са жертва на насилие от синовете си, внуците си. Заведени са 15 дела по Закона за защита от домашно насилие.

Ръководителят на Асоциацията Светла Сивчева обясни: Финансирането по програмата към Министерството на правосъдието, както и средствата, които са заделени, намаляха за новата процедура и се наложи проектите ни да бъдат съкратени както като срокове, така и като бюджети. Ние бяхме разписали проекта за 10 месеца. Това не става от днес за утре.

Работата по проблемите на жертвите и извършителите на домашно насилие е успешна, когато всички ангажирани институции работят в синхрон, затова Ангелинка Николова от Окръжния съд в Търговище настоява за всеки конкретен случай да бъде изготвен доклад.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна