Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплетеният казус "Подслушван ли е Цветанов?"

Секретен документ, предаден на адвоката на Цветан Цветанов Менко Менков показва, че бившият министър на вътрешните работи е подслушван допреди няколко дни, а и не е изключено все още да е обект на тайно следене. Бойко Рашков, шеф на Бюрото за контрол на СРС, коментира в предаването "12+3", че това, което е чул от адвокат Менков, не му дава основания да мисли, че той е прав:

Неговите твърдения се отклоняват от разпоредбите на Закона за СРС и Наказателния кодекс. Съгласно тях прокуратурата или който е приложил СРС не дължи представяне на материалите, които подлежат на унищожаване. Законът не предвижда задължение органите да уведомяват защитника или лицето, което се чувства засегнато. Унищожаването на материали, събрани със СРС, е възможно, когато те не могат да служат за изготвянето на веществени доказателстевни средства. Това означава, че тези материали не могат да се използват за доказателства в процеса. И те се унищожават в определен срок. Но разбирате, че не съм чел материали, коментирам единствено изказването на колегата Менков. Законът не казва делото от кога е и кога могат да се проведат такива мероприятия.

Веселин Вучков, депутат от ГЕРБ, не може да допусне, че точно в такова дело някой ще си позволи да заобиколи закона или да го наруши:

Но не е нормално да се подслушва всеки обвиняем. Подслушването е извънреден способ, то е само когато данните не могат да се съберат по друг начин. Ако трябва да излезем от чисто юридическия казус - въпросът е, че има някакви политически последици. Две години след деянието, за което е обвинен г-н Цветанов, ти да подслушваш?! Очевидно поводът е бил абсолютно несериозен. Това показва много неща със СРС, но не е без значение политическата последица. Става дума за втория човек в една партия.

Темата за подслушването се пренесе и в кулоарите на парламента. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изказа опасение, че зам.-председателят на партията Цветан Цветанов е подслушван и в настоящия момент. В Народоното събрание пристигна и адвокатът на Цветанов - Менко Менков, който коментира, че след предяването на материалите от досъдебното производство за третото обвинение на Цветан Цветанов се намира и предположение на разследващите до наблюдаващия прокурор за предсрочно прекратяване на използваните СРС-та по отношение на контролирани лица, което според адвокат Менков води до извода, че е имало законно разрешение за прилагане на СРС, но не е посочено срещу кои лица. Менко Менков заяви, че да се разбере дали е било само подслушване, или проследяване, може да стане ясно след допълнителна справка. 

Бойко Борисов разчете заплетения казус като опит за двоен аршин от страна на разследващите с помощта на управляващите:

Приемаме, че съгласно закона определени служби, прокуратура, следствие са решили да направят подобно подслушване. Първо - какъв е критерият това да се прави, защо се избра да се подслушва зам.-председателя на опозиционната партия, защо през това време Местан, Цонев непрекъснато говорят, че ще излязат записи? Ако се окаже, че Местан не е подслушван през това време, какъв им е критерият. Когато фамилията Станишеви връща пари в Брюксел, видна далавера, иначе те няма да върнат парите, нали, ако се окаже, че те не са били подслушвани, какъв им е бил критерият. От всичките им изказвания - ден-два след това разбирам, че знаят неща, които не би трябвало да знаят - Местан, Станишев и компания, защото съм ги говорил само с Цветанов. Ще ръкопляскам, ако Цветанов е подслушван законно, но ако се окаже, че фамилията ДПС след тежки нарушения, които направиха, не са подслушвани, ще го считам за политическа поръчка.

Лидерът на ДПС Лютви Местан беше изненадан от думите на Борисов и беше категоричен:

Явно се налага да повярвам на ушите си, че той е изрекъл подобно нещо. Освен че е все повече неадекватен, е на път да се превърне в тотален параноик. Бойко Борисов го тресе тежка параноя. Това е идиотско твърдение, тук вече са прескочени всякакви граници. Той играе или някаква игра на жертвичка, само че на сатрапите не им отива да играят на жертвички.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и заместник главният прокурор Борислав Сарафов нямат информация дали Цветан Цветанов е подслушван. Министър Йовчев е казал, че в МВР няма информация, защото СДОТО е служба извън МВР и че не бива да се замесват службите и държавата в тези политически борби.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени