Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният музей на българското изобразително изкуство представя творби на Борис Ангелушев

Проф. Дойно Дойнов: „Хуманните идеи на Апостола са вечни”

Творби на художника Борис Ангелушев ще бъдат представени на изложба в Националния музей на българското изобразително изкуство. 

Експозицията ще бъде открита на 6-и февруари и ще бъде отворена за посетители до 16-и март. Кураторът на изложбата Анелия Николаева обясни в интервю за предаването "Преди всички":

Безспорно Борис Ангелушев е една от големите фигури в историята на българската илюстрация и книжното оформление. Ние сме подбрали произведения от рисунки, репродукции и документи. Изложбата показва подготвителните рисунки към различни произведения от българската и световна литература. По-голяма част от тези рисунки навярно зрителят ще разпознае във вече готов вид в книгите. В този смисъл те са познати, но любопитното в изложбата е да се види творческият процес в ателието на художника. Тези, които обичат да четат ще намерят своите представи за различни литературни герои и предполагам, че тук не става въпрос за млади и стари, а просто човекът, който е изкушен от книгата, ще намери нещо за себе си.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна