Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Клисарова: Университетите няма да пострадат финансово, ако бъдат намалени студентските такси

Снимка: БГНЕС

Университетите няма да пострадат финансово затова, защото ще бъдат намалени студентските такси във връзка с новите предложения за финансиране на вузовете. Това каза министърът на образованието проф. Анелия Клисарова в интервю за предаването "Нещо повече".

По този начин, когато се намалят студентските такси, се постига ефектът на включване на повече млади хора във висшето образование. Това е залегнало и в стратегията за развитие на висшето образование 2014-2020-а, а именно хората между 20 и 35 години до 36% да бъдат включени и да имат висше образование. Това се налага и от данните, които имаме, и от рейтинговата система. Само 4,5 % от хората с висше образование остават безработни. Това показва, че колкото повече висшисти има, толкова те по-лесно ще си намират работа и ще се намали младежката безработица. Друг механизъм за участие на хората във висшето образование е студентското кредитиране. Когато съберем тези два механизма, ние минимизираме социалния фактор, т.е., без да зависи от доходите на семейството си, всеки млад човек ще има достъп до висше образование, обясни министърът.

По време на заседанието на комисията по образование е обсъждан въпросът дали трябва да има професионален бакалавър и какво означава:

Всички и цялата комисия стигнахме до извода, че не трябва да има професионален бакалавър, а бакалаврите с колко кредита ще завършват и как ще бъдат разпределяни тези кредити във времето - зависи от всеки университет, защото те са автономни. Това налага един бакалавър, който ще е със 180 часа, друг с 240 часа. Искам да ви уверя, че в никакъв случай няма да падне качеството на обучение в бакалавърската степен, а ще бъдат оптимизирани учебните програми, така че младите хора да получат достатъчно знания и умения в рамките на тези кредити. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна