Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанската принцеса Кристина се яви на разпит в съда

Кристина пред съда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дъщерята на испанския крал Хуан Карлос Кристина се яви малко преди 10 часа днес пред съда в Палма де Майорка. Това е първият случай, в който член на кралското семейство е обект на подобно разследване. Кристина отговаря по обвинения за пране на пари и данъчна измама. Около 300 журналисти отразяват събитието, охранявано от над 200 полицаи.
Испанските медии отбелязаха, че Кристина е пристигнала в съда десетина минути преди часа на изслушването, и е слязла от колата усмихната. Явяването й в съда първоначално беше насрочено за 8 март, но после преместено  месец по-рано. Решено беше да е при закрити врата  и да има само аудиозапис.
 Разследването срещу 48-годишната Кристина е във връзка с компанията "Айзон", която тя притежава със съпруга си Иняки Урдангарин и от която са били отклонени 700000 евро за лични разходи. Установено е, че има фалшиви фактури за над 120 хиляди евро.  Около кралския зет от години се вихри безпрецедентен корупционен скандал за източване на милиони евро публични средства. Въпросът е доколко съпругата му е била наясно с тъмната част на бизнеса.
Все по-силни са гласовете в испанското общество отношението на магистратите към членове на кралското семейство да бъде като към всеки друг гражданин.
Случаят навреди много на имиджа на крал Хуа Карлос като вече 62 процента от поданиците му искат той да абдикира.
Управляващите в Испания все пак отказаха да режат от годишната издръжката на монархията - 7 милиона и 800 хиляди евро за тази година с аргумента, че това са само 17 евроцента от всеки жител на кралството. Това е малка вноска в равнение с Великобритания /46 млн./ и Холандия, където издръжката на кралските особи излиза 40 милиона евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна