Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева обра овациите на бала в Земперопер - Дрезден

Балът в Земперопер - Дрезден
Снимка: Semperoper

На 7 февруари в Дрезден се проведе годишният бал в Операта, превърнал се в едно от най-очакваните бляскави събития в германското светско общество. Една от най-ярките звезди на бала тази година беше българската оперна дива Соня Йончева, която изпълни две арии, а лекотата на изпълненията и красотата й бяха оценени с бурни аплаузи.

Земперопер е сред най-престижните оперни театри в Европа, кръстен на архитекта, който построява невероятно красивата сграда през 1841 г. Въпреки препятствията през годините, в нея са се състояли премиерите на много оперни заглавия, включително на опери от Рихард Вагнер и Рихард Щраус.

Балът в Земперопер - Дрезден се проведе за девети път. По традиция на него присъстват много известни личности от политиката, обществения живот и изкуството. Събитието е съпроводено и с връчването на специален медал, наречен на Свети Георги - в чест на битката му срещу злото и посвещението на добри дела. Носители на медала през годините са прочути личности, сред които диригентът Курт Мазур, тенорът Хосе Карерас, актьорите Орнела Мути и сър Роджър Мур, руският президент Владимир Путин и др. 

Дрезденския медал "Свети Георги" за 2014-та получиха президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, Катрин Деньов, шведската кралица Силвия, Томас Готшалс, Удо Юргенс и гражданите на Дрезден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна