Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метин Казак: Търговското споразумение между ЕС и САЩ открива голям потенциал за българските производители

Снимка: БГНЕС
БТПП организира дискусия на тема "Споразумението за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ. Възможности и предизвикателства за българския бизнес". Дискусията се провежда във връзка с преговорите за свободна търговия между Европейския съюз и Съединените щати и приетата от Европейския парламент резолюция от 23-ти май 2013-а година относно преговорите в областта на търговията и инвестициите.

Българският евродепутат и член на Комисията по международна търговия Метин Казак каза в предаването "Преди всички", че в края на миналата година е приключил третият кръг от официалните преговори между ЕС и САЩ, но има спорни моменти, по които двете страни трябва да постигнат споразумение.

Има чувствителни теми като ГМО, регулаторните режими за контрол на стоките и храните. Двете страни трябва да положат сериозни усилия за синхронизиране на тези стандарти и изисквания. Всичко ще зависи от това доколко те ще намерят баланса между националните си интереси и интереса на гражданите, зави Казак.

Очакванията са това споразумение да даде тласък на малките и средни предприятия да получат по-улеснен достъп до пазарите на другата страна и да не се допуска едиствено и само големите корпорации да се възползват.

С това споразумение се открива голям потенциал за българските производители и износители, защото отпадането на всякакви митнически или тарифни ограничения би имало благоприятен ефект върху тези търговци, които търсят пробив на американския пазар, заяви Метин Казак.

Според него всяко двустранно действие между ЕС и САЩ е възможност за българската страна, като равноправен участник в преговорите, да постави своите изисквания и условия към американската страна: Визовите ограничения са доста съществена пречка за задълбочаване на търговско-икономическите взаимоотношения. Така че всички тези въпроси дори в преговорите за това всеобхватно споразумение, биха могли да бъдат допълнителен стумул да се окаже натиск върху САЩ по-бързо да разгледа своята рестриктивна визова поликита срещу новоприети страни-членки на ЕС.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна