Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за училищното образование се пише по непрозрачен начин, алармират неправителствени организации.

Снимка: БГНЕС
Девет неправителствени организации изпратиха открито писмо до омбудсмана и министъра на образованието, с което алармират за тревожни факти за непрозрачния начин, по който се изготвя проектозаконът за училищното образование.

В целия граждански и неправителствен сектор, включително и в Обществения съвет към Министерството на образованието, никой няма представа къде и кой пише новия Закон за училищното образование
, каза в предаването "Хоризонт до обед" Теодора Пиралкова - председател на Националния алианс "Усмихни се с мен", в който влизат родители и приятели на деца с увреждания.

Ирина Абаджиева
от Инициативния родителски комитет добави, че никоя от организациите не е поканена в работната група, която пише Закона: Ние имаме различни каузи и искания. Нито едно от тях не се е случило, защото тази реформа, която трябваще да се състои в образованието, не се случва. Очевидно е, че образователният закон, съществуващ в момента, не работи и то се вижда по резултатите. Очевидно е, че системата е направена така, че нито държавното училище функционира добре, нито има свобода за нови програми за модернизиране на образователната система./.../ Ние нямаме текст. Той е абсолютен апокриф на текста на закона.

 
Златина Станкова от Фондация "Зеленика" сподели, че е участвала в работната група в предишното Народно събрание: Там наистина работеха страшно много неправителствени организации и се чуваше гласът на всеки.

Теодора Пиралкова каза, че проектът на Закон за училищното и предучилищното образование е бил почти готов, внесен на второ четене и подкрепен с гласовете на БСП. Затова тя смята, че сега е непонятно за неправителствените организации защо трудът им е бил "изхвърлен".

Системата, която е в момента, позволява около 150 милиона лева годишно да се отклоняват в една черна каса на държавата. Това е причината и интересът на политическата класа да не се реформира образованието, заяви Ирина Абаджиева

Теодора Крумова от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" смята, че е възможно при изработването на новия закон сега да се използва като основа почти готовият законопроект, изготвен при правителството на ГЕРБ: Нашето усещане е, че се включват различни идеи, които са малко хаотични./.../ Може би се работи "на тъмно" заради страха от обществената реакция.

Неправителствените организации са единодушни, че това, което най-много ги притеснява, е липсата на прозрачност и яснота. Те настояват да знаят кой влиза в работната група по изготвянето на Закона.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна