Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Текст от новия Изборен кодекс с историческа препратка - Законът за защита на особата от 1904-та

Снимка: БГНЕС
Новият Изборен кодекс предвижда медиите да пазят доброто име на кандидат-депутатите. Временната комисия, която изготвя документа, прие с единодушие забрана за публикуване на материали в медиите, които накърняват доброто име на кандидат-депутатите по време на предизборна кампания. В българската история съществува Закон за защита на особата, който е пазел княз Фердинанд преди повече от век.

Идеята за пазенето на доброто име е доста стара, от края на 18-и, целия 19-и и 20-и век и съществува в цяла Европа. В много български закони има такива намеци, включително и в Търновската конституция
, каза в предаването "Хоризонт до обед" доц. Валери Колев - преподавател по история в Софийския университет.

Той обясни, че през 1904-та година се прави пакет от изменения на Наказателния закон, с който законодателят забранява публичната критика на княза и династията: Това е съвсем логично в рамките на монархическата система, в която съществува българското княжество. Приемането на този закон не пречи през 1907-а година, по време на най-голямата университетска криза, студентите от Софийския университет да освиркат княз Фердинанд, с всички известни последствия - арест на всички студенти, уволняването на професори, затварянето на университета от държавната власт. /.../ Резултат от това освиркване и кризата е убийството на министър-председателя.

Друг случай, свързан със Закона за защита на особата, е този на писателя Стоян Михайловски. Той е даден под съд, има шумен процес и 7-месечна условна присъда, и той започва "да си трае".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна