Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникално дрифт шоу във Видин (снимки+видео)

В рамките на два дни, вчера и днес Видин бе домакин на уникално дрифт шоу, което се прави за пръв път официално в крайдунавския град. Летището до Видин прие втория кръг от Националния дрифт шампионат. Организатори на състезанието бяха "Рота дрифт клуб България серии", "Жико-Моторспорт" Видин и община Видин.

"Участваха общо 14 състезателя от цяла България, които бяха оценявани със специална телеметрична система от съдия от Франция, поканен специално. Благодаря на всичи, които помогнаха състезанието да стане факт. Радващо е, че събрахме много публика, а и времето беше с нас. Надпреварата премина без сериозни инциденти. Трасето беше перфектно, успяхме да засечем скорост над 130 км/ч. в завой. На 30 юни и 1 юли ще проведем и поредния кръг от Рали крос шампионата, така че приканвам всички любители на високите скорости и адреналина да дойдат и да се забавляваме отново", каза за РАДИО ВИДИН организатора на състезанието Иван Иванов от "Жико -Моторспотр" Видин.

© Снимка: Десислава Методиева

Гост на втория кръг от националния дрифт шампионат "ROTA DCB Series" бе областният управител на област Видин инж. Цветан Асенов. Видин бе домакин на двудневен шампионат, организиран от Дрифт клуб България и клуб по автомобилизъм "Жико-моторспорт". В надпреварата своите умения показаха трима пилоти от Видин. Единственото дамско присъствие бе на състезателката от София Ива Русинова.

След над 2 часа надпревара и много оспорван финал, първо място спечели Александър Язов с BMW E30, втори е Християн Ангелов отново с BMW E30, а на трето място се класира видинчанинът Емил Емилианов с BMW E30. Състезателите бяха оценявани от съдия от Франция, по специална телеметрична система. Техниката измерва скоростта на влизане в завоя, ъгъла, отчита и отстоянието при преминаването през конусовидните препятствия. При директните двубои пилотите получаваха точки за своето представяне. При тестовете се отчете, че това е най-бързото трасе за дрифт, конфигурирано до сега в България. При навлизане в завой полотите развиваха скорост до 130-150 км/ч.

Организаторите зарадваха публиката със забавно шоу, като победителите получиха възможност да усетят тръпката на бързото каране по трасето. Публиката определи и най-атрактивния състезател в дрифта – Александър Петков с Nissan 200SX.

© Снимка: Пресцентър на Община Видин

Първи в крайното класиране стана Александър Язов от София. Втори е Християн Ангелов от Плевен, а на трето място се класира Емил Емилянов от Видин. Купите на победителите връчи кметът на Видин Герго Гергов.

"Горд съм да бъда с вас и се радвам да поздравя участниците за доброто представяне и за адреналина и емоциите, с които се състезаваха"- каза Герго Гергов. Той допълни, че няма неприятни инциденти и автомобилното шоу е допринесло за доброто настроение на видинчани. Кметът връчи и специалната награда на Дрифт Клуб България за най-атрактивен състезател на Александър Петков, отново от Видин, който през цялото състезание бе подкрепен от многобройната видинска публика. Пилотите от цялата страна показаха завидни умения и висок професионализъм. 

Всичко около двата състезателни дни, награждаването и атмосферата от състезанието в звуковия файл. Снимки и звук от състезанието може да намерите във Фейсбук страницата на РАДИО ВИДИН.

ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ

Галерия със снимки, Дрифт Рали, Видин,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО

Видеоклип от Дрифт Ралито във Видин,

 

По публикацията работи: Борис Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени