Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берковица е домакин на международен турнир по ръгби

На 7 и 8 септември Берковица е домакин на международен турнир по ръгби 7 "Димитър Гаврилов-Тренера". Проявата се организира от берковския клуб "Балкански котки" за трета година. Ще участват два отбора от Румъния и поне половината от водещите български отбори- "Янтра" Габрово, "Валяците" Перник, а домакините на практика ще участват с два отбора, защото отборът на НСА е само от берковски ръгбисти. Под въпрос все още е участието на "Локомотив".

"Ръгби 7 е изключително атрактивен спорт, който влиза в списъка на олимпийските спортове от следващата Олимпиада"- разказва Григор Григоров, председател на клуб "Балкански котки".

Допълнително като част от програмата ще се играят срещи и по Ръгби 15, с участието на румънски клубове, берковчани и ръгби клуб "Мърфис".

Турнирът се организира в памет на най-успешния и дългогодишен треньор на клуб "Балкански котки"- Димитър Гаврилов-Тренера.
Ръгби в Берковица има от 1973 година. Тогава Димитър Аврамов (берковчанин), които е играл ръгби в отбора на ЖПЗ София, се завръща в Берковица и започва развитието на ръгби в града, като спорт в тогавашното ДФС "Ком" с деца и юноши.

Първият официален мач е игран през пролетта на 1974 година, между юношеските отбори на "Ком" Берковица и "Спартак" Варна. След 1984 година ръгбито става един от основните спортове в Берковица. През 1993 година, при реформа на спорта в България, се образува самостоятелен ръгби клуб, който носи името "Балкансни котки". Ръгби клуб "Балкански котки" се състезава в шампионатите на България във всички възрастови групи. Юношесткият отбор до 19 години на клуба е шампион на България за 2000, 2001, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009 година и вицешампион за 2002 и 2003 година.
По публикацията работи: Петя Генова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна