Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Доган последния момент дръпна шалтера на правителството на ГЕРБ с първия мандат, за да не бъде овластен неговият феномен Пеевски"

Осман Октай: Държавата е блокирана за развитие за следващите 7 – 10 години

"За предстоящите избори смятам, че Движението ще бъде с ново име – Ново начало ДПС, с лидер Делян Пеевски"

| Интервю
Осман Октай
Снимка: Ани Петрова

Предупреждавам, че държавата е блокирана за развитие за следващите 7 – 10 години, заяви в интервю пред БНР Осман Октай, бивш член на ръководството на ДПС и приближен на Доган, разделени над повече от 20 години.

 Според него и с третия мандат, даден на ИТН, няма шансове да има правителство. А разцеплението на партиите и политическата криза показват, че държавата е блокирана.

„След изборите казах, че единствената възможност за правителство в 50-ото  НС е с мандата на ГЕРБ и Бойко Борисов, иначе отиваме на избори. Те не случайно бързаха с за кабинет с Росен Желязков. Това бързане подсказваше да не развали съглашателството, което са направили. Борисов не водеше преговори и искаше бързо да прекарат през гласуване, за да има правителство. В последния момент шалтера беше дръпнат от Доган, за да не бъде овластен неговият феномен Пеевски и да разполага с огромен ресурс в битката помежду им“, коментира Октай.

И допълни: 

"Доган в последния момент разбра, че ако предостави и контрола на Делян Пеевски, и върху правителството на Борисов, явно е имало напрежение между тях преди това с Доган, че става опасен. Затова Борисов и Пеевски бяха изненадани, че Доган нареди на депутатите си, да се оттеглят от съглашателство и затова нямаше никакъв шанс 50-ото НС да излъчи правителство."

Според Осман Октай Пеевски се опитва в момента, и хората, които го подкрепят и поддържат неговите позиции в тези битки, „да отклони вниманието от битката си в кухнята на ДПС и модела Доган, пренасяйки я към Радев и президентството, за да покаже колко много е значим“.

„Това е ниското ниво на търсене на адекватност да си интересен и всесилен. Има и външни признаци, които довеждат до това нападение, защото някои външни сили, може би са разочаровани от позициите на президента по европейски, натовски и московски позиции, и някой насочва Пеевски да дискредитира президента“, обясни Осман Октай.

И твърди, че целта, която си е поставил Пеевски е направи разкриятия, а това ще стане чрез ново лице като главен прокурор.

„Чрез него да се отворят папките на трупчета. Президентът е недосегаем с имунитета си, но около него има много хора, които са „нагазили лука“. В президентството ще бъдат ударени много хора, които чрез арести, осветяване на корупционни сделки, ще дискредитират образа на президента. Това е едната цел на Пеевски“, прогнозира Осман Октай.

За предстоящите избори смятам, че Движението ще бъде с ново име – Ново начало ДПС, с лидер Делян Пеевски.

„Защо опитните депутати напуснаха парламентарната група, а не събраха хора да сменят Пеевски като председател? Защо Доган мълчи, от какво го е страх? Доган е в толкова тежка зависимост и затова мълчи“, твърди Октай.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна