Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Иванов: "Не аз поканих италианците"

Кметът на Враца Николай Иванов пое управлението на футболния клуб "Ботев" Враца. Това стана след като председателят на управителния съвет Пепино Тири подаде оставка и заяви, че упълномощава градоначалника и представителите на Общината в общото събрание на клуба- Ангел Иванов и Момчил Калистратов, да поемат цялото оперативно управление и отговорност за футболния отбор. Как кметът ще вмести в другите си ангажименти това ново задължение?

Господин Иванов, искам да ви честитя поемането на властта в "Ботев" и да ви питам този акт повод за честитене ли е?

Със сигурност не е, защото не е присъщо на кмет на община да се занимава с оперативното управление на футболен клуб. Но тук ситуацията го наложи. Надявам се да е за кратко и се надявам това да даде нужния резултат в ситуацията, в която се намира "Ботев". А след това нещата да продължат в по-спокойна обстановка и оперативното управление да бъде поето от професионалисти, които имат качества и желание за това.

Само слабите резултати от началото на сезона- 5 поредни загуби- ли доведоха до тази смяна?

Не, причините са комплексни и включват и слабото представяне на отбора, и обстановката около управлението на клуба от италианския екип, и атмосферата в отбора- цялото това напрежение, което вече получи своя отзвук в спортната общественост. Последните събития, които преляха чашата на търпението, бяха бойкотът на тренировката в понеделник и отношението към Асен Чалъков. Подадената от Пепино Тири оставка създаде ситуация на безвластие, което допълнително наложи намесата ми. Затова поисках от г-н Тири да ми предаде пълномощията си. Осъзнавам, че няма да е лесно да се излезе от тази ситуация, но се надявам, че реакцията ни е навременна и наложителна.

Мачът с "Локомотив" Пловдив е след около 80 часа?...

До този момент така или иначе отговорността се насочваше изцяло към мен, без да имам възможност да правя каквото и да е- затова реших поне да има за какво да отговарям пред хората, пред врачани.

Тогава нека разрушим един мит- във Враца, а и в страната се говори, че вие сте довели италианския екип в "Ботев". Кажете истината.

Аз я казах милион пъти досега, но или няма чуваемост, или някой удобно манипулира истината за свои цели. Казвам го сега и смятам повече да не го повтарям, защото е важно какво се случи след идването на италианците. Истината е, че този екип от кандидати да поемят и финансират отбора беше доведен от предишния президент на "Ботев" Чавдар Атанасов. Моделът, който беше приет да се реализира във Враца, беше базиран и на приемственост с предложението г-н Атанасов да остане в ръководния екип, с оглед на това, че той познава проблемите и самия клуб отвътре. Това, че впоследствие между тях се получи конфликт и че г-н Атанасов промени мнението си за хората около г-н Тири и управлението, това аз не мога да го коментирам. Но факт е, че не аз открих и не аз доведох италианците, а г-н Атанасов и по негова молба ги приех и изслушах. А когато предишното ръководство гарантира за новото, приех предложението, защото в общинския бюджет вече бяха изчерпани финансовите възможности за "Ботев". Няма кмет, който би отказал подобна оферта, тъй като предложението решава бъдещето на най-популярния спорт в града.

А сега накъде?

До общото събрание, на което ще бъде гласувана оставката на Пепино Тири, ситуацията е ясна: Всичко по управлението на отбора е мое задължение! Никой друг няма право да взима управленски решения. На общото събрание трябва да се вземат решения за това как ще се управлява клуба занапред, какво и откъде ще е финансирането. Италианците не носят отговорност за действията до общото събрание, нямат и такива правомощия. Следващата седмица ни предстоят разговори- ако желаят да продължат с партньорството си и под формата на спонсори и с трансфер на подходящи за отбора футболисти с бъдеще- сме готови да разговаряме.

Не беше ли точно такава първоначалната им идея- да поемат част от финансирането на клуба, а не цялостното му управление и финансово обезпечаване- неща, за които се видя, че нямат нито средства, нито капацитет?

Да, така беше. И ние ще им предложим да продължат да съдействат по някакъв начин и да подпомагат футболния клуб. Но е ясно, че на този етап не могат да управляват "Ботев". Не знам какво им попречи- дали обстановката, дали възможностите, дали ситуацията- не мога да преценя. Но показаха, че не могат да управляват футболния клуб, защото резултатите от едно управление се показват на терена. А в момента "Ботев" е на последно място в "А" група…

"Ботев" все още ли е без старши треньор след уволнението на Джулиано Сондзони? (интервюто е взето в сряда сутринта- б.а.)

Да, към този момент все още чакаме отговор от Атанас Атанасов, с когото преговаряме и на когото сме предложили поста. Моето първо решение беше свързано с освобождаването на Сондзони- въпреки цялото ми уважение към опита и годините му, защото така се прави навсякъде по света: когато отборът няма резултати, първи си тръгва треньорът!

А ако не се получи положителен отговор от Атанасов?

В момента отборът се води от Тодор Гарев с целия екип от досегашни помощници. Ако нямаме отговор до събота, срещу "Локомотив" отборът ще бъде воден от Гарев. Това му се случва не за първи път! Няма нищо хубаво досега- 5 загуби от 5 мача и много лош имидж. Трябва да се съберем максимално бързо и да излезем от тази сложна ситуация. Оттук насетне не трябва да се губи нито един мач. Знам, че няма да е лесно, но не е и невъзможно! В съботния мач знам, че ще ни е много трудно, защото не винаги една подобна промяна води до положителни резултати, но… скачаме в дълбокото и това е!

Вашият призив към публиката преди съботния мач?

Призивът ми е, дори и да звучи банално: Хората да подкрепят отбора, защото "Ботев" е на цяла Враца, а футболистите в отбора са онова, с което разполагаме към този момент. Снощи имах среща с момчетата и съм убеден, че всеки, който бъде определен за титуляр или е резерва, ще даде максимума от себе си в тази среща. Футболистите не са виновни за състоянието, обстановката и допуснатите грешки в клуба. На тях трябва да им се даде спокойствие и подкрепа, защото тази подкрепа ще е изключително важна в събота.

Голямата грижа на играчите са забавените заплати. Кога ще решите този проблем?

Да, има забавени възнаграждения, това е факт. Дал съм думата си, че днес (сряда, 19 септември, б.а.) първите плащания към тях ще бъдат направени. След това започваме да мислим дългосрочно и за останалите дължими суми. Хубавото е, че само за един ден откликнаха доста хора с възможности, които желаят да помогнат със средства футболния клуб чрез договори за реклама. А това е знак, че "Ботев" ще намери своята подкрепа и във финансов план. Надявам се това да е и положително отношение към направената промяна.
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна