Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе книгата на Хари Яръмов "Юбилейни върхове на видинския баскетбол"

От днес към читателите тръгна книгата на Хари Яръмов "Юбилейни върхове на видинския баскетбол".

"Идеята за това издание се роди на 25 октомври 2005 година, когато се чества 30-годишнината на видинския баскетбол в елитната група на страната"- така започва предговорът на изданието, което е богато илюстровано с архивни снимки. Най-старите фотоси са предоставени на автора от семействата на отишлите си вече от този свят първооснователи на баскетбола във Видин. Те са малко на брой, но са изключително ценни именно защото са стари. Като цяло публикуваните в изданието снимки са дело на автора- Хари Яръмов. Няколко поколения видински спортисти, спортни деятели и запалянковци трудно приемат факта, че чичо Хари вече не е до страничната линия... Това е първият сезон на видинския баскетбол, който започва без чичо Хари. Без неговия обектив и малкото тефтерче, което ползваше единствено да запише в него крайния резултат от мача. Защото чичо Хари носеше в паметта си имената на всеки състезател, който е на терена, на скамейката или е бил част от историята на този красив спорт във Видин. А и не само във Видин. Със същата любов Хари Яръмов подготвяше през последните години и книгата, в която събра историята на този спорт в спомени, снимки и документи и която нарече "Юбилейни върхове на видинския баскетбол".


"Юбилейни върхове на видинския баскетбол" е книгата, която Хари Яръмов написа с много любов и с ентусиазма, с който работеше до последния си дъх. Истината е, че той остави след себи си ярката следа на един добър и достоен човек, което е най-важното и в живота", каза при представянето на книгата неговата внучка Елена Яръмова- спортет журналист в БТВ.

"Държейки в ръцете си тази книга и говорейки за нея, аз се чувствам по-близо до него", така започна представянето на книгата "Юбилейни върхове на видинския баскетбол" Владимир Савов, собственик на вестник "Ние", избран за рецензент на книгата от близките на Хари Яръмов.

"Хари бе човек, изцяло отдаден на спорта", допълни проф. Вили Лилков, който присъства в изданието като видински състезател.

"Радвам се, че помогнах като видинчанин книгата да стане факт"- бе репликата на Омуртаг Крумов, управител на издателство "Доктор Иван Богоров", в което е отпечатана книгата на Хари Яръмов.

"Трудно ще ми бъде утре да седна на секретарската маса пред протоколите на първия за този сезон домакински мач на "Видабаскет" и да гледам празен стола, който през последните години бе запазен единствено и само за чичо Хари" -
споделя Роми Гергова- състезател и треньор по баскетбол, която вече две десетилетия постоянно помага на местния клуб. Роми също е сред хората, намерили място в книгата за историята на баскетбола във Видин.

"Чудесна книга, с великолепни истории вътре и уникални фотографии", сподели мнението си Коста Илиев, спортен директор във ФИБА Европа.

"Дано повече хора, и то от младото поколение, имат възможността да се докоснат до тази книга",
пожела народният представител на "Коалиция за България" от регион Видин Михаил Миков.

За да излезе от печат книгата на Хари Яръмов "Юбилейни върхове на видинския баскетбол" помогнаха много видинчани- едни със спомените си, други със снимки, трети със средства. Надяваме се сега тези хора да станат и най-добрите разпространители на красивото томче със стотици цветни и черно-бели илюстрации.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна