Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Цветанова е спортист на годината във Видин

За втора поредна година Спортист №1 на Видин е Цветелина Цветанова. Тази година тя завюва златни медали от Световно първенство по самбо за девойки, категория 40 кг, от Европейско първенство за девойки старша възраст и за девойки до 16 години от Балканиадата по джудо. Носител е на европейска купа по джудо и на бронзов медал от европейско пърървенство по джудо за кадети. Цветелина завоюва първите места в държавните първенство по самбо за девойки младша и старша възраст и златен медал по джудо за девойки старша възраст, както и сребърен медал за девойки.

Нейна подгласничка в класацията е Тамара Панталеева, също от СК "Борба, самбо, джудо", която спечели на Световно първенство 3 място при девойките; 1-място на Европейско първенство; 1 място за девойки старша възраст, 1 място за девойки и второ място за жени на държавно първенство по самбо и второ мяст на шампионата по джудо за жени и за жени до 23 години.

На трето място е Георги Георгиев, от СК по културизъм "Бъдин", който стана Републикански шампион за мъже класически културизъм категория до 168 см и девети на Световно първенство за мъже класически културизъм.

 

Треньор на годината отново е наставникът на СК "Борба, самбо, джудо" - Пламен Петров. В почетната десетка попаднаха още 3 негови възпитанички - Габриела Кирилова - 4-то място, Ивелина Емилова - 5-то и Боряна Борисова - 8 позиция.

Почетната десетка се допълва от Галин Георгиев, Калоян Ангелов и Николай Милев от СК по кану-каяк "Ванто", Слави Димитров, Дариян Маринов и Борислав Петков от Колоездачен клуб "Стрела", Кристиян Николов от СК по бокс "Глобал Спортс файт клуб".

Купата на Спортист №1 за 2012 г. Цветелина Цветанова от СК "Борба, самбо, джудо" бе връчена от видинския кмет Герго Гергов.

"Както всяка година, така и тази ще изберем най-добрите сред вас, но за мен всички сте победители, защото имате воля да приемате предизвикателствата и ни карате да се гордеем с вас. Искам да благодаря на треньорите за усилията, които влагат в подготовката на децата ни, защото те са нашето бъдеще", каза в приветствието си Гергов. Той подчерта, че Община Видин ще продължи да оказва съдействие за развитието на спорта в града и за в бъдеще. На официалната церемония, организирана от Община Видин, присъстваха още заместник-кметовете на Видин Борислава Борисова и Добромир Дилов, секретарят на общината Орлин Василев, председателят на Общински съвет - Видин Пламен Трифонов, треньори, спортисти и много гости.

За постигнати спортни резултати през изминалата 2012 година и за утвърждаване на колективните спортове в Община Видин бяха отличени ОФК „БДИН-1923”, ВК „Бдин-Вида“, БК „Видабаскет“. Отличия получиха и УСК “Шампион”, новоучреденият клуб по вдигане на тежести “БОНОНИЯ-1959” и двата местни клуба - АСК „Жико-моторспорт“ и АСК “Вида моторспорт”.

През тази година, въпреки трудните условия, стартира един нов клуб по бокс- СК "БДИН", с ръководител Кирил Бушев. И още през първата година състезателите  Преслав Валериев Бранков и Владислав Венциславов Емилов завоюваха бронзови медали от Републиканско първенство. СК по бокс "Бдин" бе отличен за успешен спортен дебют.

 

 

 

Спортистите, които влязоха в Топ десет за 2012-та бяха избрани от комисия с председател Борислава Борисова, заместник-кмет "Хуманитарни дейности и социална политика" в Община Видин. Членове на комисията бяха представители на общинската администрация, общински съветници, спортни деятели и журналисти. Гласуването стана чрез анкетни карти, като номинациите бяха предложени от спортните клубове, а на обща среща - разгледани постиженията на всеки един от състезателите. За Топ 10 на Видин за 2012 година спортните клубове номинираха общо 30 състезатели. За званието "треньор на годината" се съревноваваха 15 наставници. Поради отборното участие в класацията и еднакъв брой точки, състезателите в Топ 10 бяха общо 13.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна