Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират покритата лекоатлетическа писта във Видин?

2012 година бе успешна за видинската лека атлетика, въпреки трудностите, свързани с лошото състояние на базата и липса на финансиране.

"Въпреки тежките условия и студеното време през 2012 година, се справяме. Участвахме в три състезания: зимен шампионат за всички възрасти в Добрич, а през лятото състезания в София и Сливен. В Добрич участвахме с 14 състезатели, които влязоха във финалите, спечелихме и медал. В София участвахме с всички състезатели. В Сливен имаме медалист в младша възраст и 4-о място на старша.

Много добро представяне на Петя, на нея разчитаме тази година да вземе шампионска титла. Разчитам много и на две момчета - Мартин и Божидар. Те тренират много упорито и редовно, добри ученици са, нещата при тях са много добри. Имаме и много добра и ентусиазирана група от 3-токласници. Във възрастова група "мъже" имаме състезатели, които са студенти в София, оттам идват, готвят се през ваканциите, тренират и към университетите, в които учат. Първите състезания, които ни предстоят тази година са в Добрич, където ще участват само най-добрите ни състезатели заради голямото разстояние, в София, където ще участваме с повече състезатели, има и един много сполучлив турнир за нас - "Ботева слава" във Враца, в него участват състезатели от втори клас до мъже и жени. Миналата година завоювахме 5 медала.", каза за Клуб Спорт на Радио Видин ст. треньорът на СК "Атлет" Станка Младенова.

Сред перспективните лекоатлети на видинския клуб е Борис Ценов, който обаче завършва средното си образование и от тази година вече ще тренира в столицата.

"Тренирам от първи клас лека атлетика, този спорт помага много. Участвам в многобой, висок скок, дълъг скок, бягане с препятствия. Най-уверен се чуствам в многобоя и висок скок. надявам се да продължа да спортувам, не искам да спирам. Ще уча в София, там ще продължа да тренирам задължително.", убеден е Борис.

Очакванията за медали през 2013 година са съсредоточени в Петя Гинова, която през 2012 година завоюва два златни медала от турнира "Ботева слава", призови места в Ученическите игри, второ място на Държавно първенство, за младша възраст и четвърто място многобой при старшата възраст.

 

"Тренирам лека атлетика от 4 години, това е любимият ми спорт. Състезавам се предимно в многобой. Най-добра съм в дългия скок и бягане с препятствия. Имам сребърен и бронзови медали досега. Пожелавам си повече успехи и по-добри резултати. На всички, които не спортуват бих казала да опитат, защото е много яко.", каза с усмивка Петя Гинова.

 

 

 

Основен проблем пред видинските лекоатлети си остава състоянието на спортната база. Покритата лекоатлетическа писта е в окаяно състояние и не се отоплява. Допълнителни проблеми създава и група, която ползва вечерно време залата, за да играе футбол.

"Проблем е подготовката на децата. За мен не е проблем дали могат или не, ако идват редовно аз ще ги направя да могат, ще ги науча. Проблем е залата. Миналата година тренирахме изцяло при студени условия, имахме един калорифер, който изчезна, открихме го, но не ни дадоха да го използваме, защото сме харчели много ток. Хората, които са назначени да поддържат обекта, си седят на топло, а децата няма къде дори да се преоблекат, треньорска стая също нямаме. Стаята, в която децата работят сме я превърнали в склад.

 

Прибираме дюшеците и уредите, защото има група, бих я нарекла сбирщина от цял Видин, която незная по чие позволение, всяка вечер идва в залата и играе футбол, рушат се стените, лампите светят, хаби се ток, а за нас неможе. Незная кой е позволил това, доколкото знам, кметът не е информиран. Ще търся среща с управителката на ОП "Спортни имоти", за да се обърне внимание на това нещо. Руши се и специалната настилка, която вече няма откъде да се закупи. Дюшеците са изпокъсани, сградата се руши. Може да стане и нещастен случай, една сутрин от тавана падна парче, на места се вижда небето. Въпреки всичко, разбрахме, че тази година ще се обърне и на нас внимание. Има изказвания на кмета, които са радост за родителите и децата, че покритата писта ще бъде ремонтирана. Това е последната спортна база във Видин, на която досега не е обърнато внимание. Залата беше открита през 1980 година и досега никога не е ремонтирана. В цяла България има само 5 такива зали. Не се оценява какво щастие е да имаме покрита писта. Във Варна например, след като им изгоря залата, ходеха всеки ден до Добрич, за да тренират, а ние имаме зала, но се руши и не се поддържа.", обясни Станка Младенова.

Припомняме, че в края на миналата година кметът на Видин Герго Гергов заяви, че Общината ще кандидатства по Програма "Красива България" за финансиране на проект за ремонт на закритата лекоатлетическа писта. Ремонтът е на обща стойност 300 хиляди лева, съфинансирането по Програма "Красива България" е 33% от тази сума.

Какво мотивира децата да тренират въпреки спартанските условия:

"Родителите много искат децата им да тренират и ги насърчават. Виждат състезанията по телевизията, виждат, че като отидат по състезания се запознават с нови другарчета, чустват се по-добре, уплътняват си времето, стоят далеч от компютрите. Родителите споделят, че децата им стават по-организирани и дисциплинирани, лягат си по-рано, защото се натоварват на тренировките.", каза още Станка Младенова и добави: "За 2013 година си пожелавам най-малко една шампионска титла и всички, които отидат на състезания да влязат във финалите. Пожелавам на всички да са здрави!."

По публикацията работи: Цветомир Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени