Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загадката около огромните дялани камъни до Магурата

Почти напълно неизвестен факт е, че на около 150 метра на изток от входа на пещерата Магура се намират най-големите в България дялани камъни. Най-големият от тях е с тегло над 15 тона. Подробности за тази интересна находка разказа за РАДИО ВИДИН Кирил Ценов, автор на книгата "Посвещение в Магура", който от години изучава познанието за древната философия от Магурата.

"Това са пет огромни скални блока. Те лежат така, както са били изсичани, като при някои това не е завършено докрай. Ширината на всичките е точно 155 см., дебелината им достига до 80-90 см., дължината до 4,5 м. Най-големият от тях е с обем от над 6 куб.м. и тегло над 15 тона. Личи, че в по-късен период са правени опити да бъдат премествани и употребявани. Но това се оказва невъзможно. Ясно е, че хората, които са отсичали тези мегалити, са имали ясна представа за какво ще ги използват. Но в района няма данни за такава огромна постройка и остава загадка за какво точно са били предназначени тези камъни. Интересното е, че те са били изоставени, след като са били изсечени. Начинът на дялане показва, че е извършено от култура с опит в каменоделството. Изводът е, че изсичането е станало в незапомнени времена. Това личи от пълното заглаждане на отрезите.

Тези камъни показват наличието на мегалитно строителство в древността. Вероятно огромните камъни са изоставени след толкова положен труд, защото някакъв катаклизъм е попречил на строителите да довършат започнатото. Някои от рисунките в Магурата потвърждават съществуването на такава теза. Тези единствени в България огромни обработени мегалити могат да бъдат чудесна туристическа атракция"- разказа Кирил Ценов.

Авторът от години изучава знанието за древната философия от Магура, сам преминавайки през посвещение в древното учение. А книгата "Посвещение в Магура" е плод на първия опит на нашето съвремие да вникне в древната философия.

По публикацията работи: Иванка Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна