Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Гребенаров: Има голям спад на престъпленията в цялата страна

Снимка: БГНЕС
Има голям спад на извършените престъпления от началото на операцията, каза в първото си интервю, откакто зае поста директор на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Тодор Гребенаров. В предаването "Хоризонт до обед" той даде и обобщена статистика за последните три дни:

За трите дни са регистрирани общо 300 престъпления на територията на цялата страна. Образувани са 62 бързи производства, проверени са 540 лица и 460 моторни превозни средства. /…/ Това, което нас ни радва е, че в малките населени места има много малко извършени престъпления или липсват такива.

Операцията е с тенденция да продължи, докато е необходимо, заяви Гребенаров във връзка с опасенията, че след като Жандармерията си тръгне, крадците ще се появят отново. Той даде пример с кампанията по прибиране на селскостопанската продукция, която е продължителна, но докато трае, сили на Жандармерията са пряко ангажирани със сигурността в малките населени места.

Около 1500 души от областните дирекции пряко са ангажирани с осигуряване на сигурността по границата. Поради тази причина част от състава на Специализираните полицейски сили /Жандармерията/ са насочени към тези места, където има липса на униформен оперативен състав с цел подпомагане на дейността, обясни гл. комисар Гребенаров.

На призива на Юлия Берберян, чийто дом наскоро беше обран, Жандармерията да отиде и в Драгалевци, директорът на "Националната полиция" заяви, че СДВР разполага с пълния си състав от служители и няма нужда от подкрепление, каквото е предвидено за малките населени места.

Гребенаров каза още, че се извършва ежедневен контрол на пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали, както и на оказионите и заложните къщи.

Тодор Гребенаров беше категоричен, че при протести към силите на СДВР могат да се присъединят и колегите им от специализираното звено за охрана, базирано в София.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна