Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Мутафчиев: Проблемът с разрешителните за превоз ще се реши с нова двустранна спогодба

Снимка: БГНЕС

Проблемът с транспортните разрешителни се случва всяка година, заяви в предаването "Нещо повече" предприемачът Неждет Куш:

Почти всяка година става, но не продължаваше толкова време. Просто беше за кратко време, но този път срокът наистина беше много дълъг и се чувствахме много отговорни пред нашите клиенти, какво ще им отговорим – все пак сме европейска държава и все пак не можем да кажем, че има форсмажорни обстоятелства.

Депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев, който е член на парламентарната транспортна комисия, обясни как въпросът ще намери трайно решение: 

Проблемът може да бъде разрешен трайно, когато между България и Турция се подпише една нова спогодба за взаимоотношенията ни в автомобилния транспорт и се надявам с протокола, който ще подготвят двамата министри на 17 февруари, именно ще бъде постигната тази цел – да започнат веднага преговори и в близките месеци да имаме нова спогодба.

Ако България търпеше загуби, то Турция с пъти по-големи загуби търпи. Тази игра беше игра на нерви, кой би издържал в този момент. Но да се надяваме, че наистина държавнически ще постъпят преговарящите, за да не се стига до нови конфликти. Трябва да се реши главният проблем – колко ще бъдат разрешителните, по какъв начин ще се балансира пазарът между българския и турския транспорт.

Петър Мутафчиев обясни как се е стигнало до сегашната ситуация:

Нещата идват от едни далечни години, когато България имаше много по-голям дял в международния автомобилен транспорт, отколкото Турция. Тогава България е постигнала едно много добро споразумение, където транзитите между двете страни са безплатни и без ограничения.  С промените, които се случиха изведнъж, се получи един тотален дисбаланс, където останаха разрешителни за двустранни превози, а също така един много ограничен контингент от хиляда разрешителни от и за трета страна. Тогава ние говорихме, когато и аз бях министър, и си поставихме за цел да либерализираме тези превози. Турция обаче съзря, че тук е проблемът и че ако допуснат за трети страни, българската конкуренция може да навлезе сериозно в техния превозен вътрешен транспорт, и наложиха ограничения в края на 2008 година. И тогава ние едностранно денонсирахме спогодбата от 1979 година и се наложи да започнат преговорите за тези разрешителни. За съжаление и през изминалите 4 години не можа да се подпише спогодбата.

Подробности - в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна