Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ ще получава отчети за изразходването на разпределените от правителството 500 млн. лв. за развитие на регионите

Снимка: БТА

Министерството на финансите ще получава периодично отчети за изразходването на вече разпределените от правителството 500 милиона лева за развитие на регионите. Ако бъдат установени нарушения, МФ ще може да преразпредели парите за други проекти. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски по време на традиционната му среща с представители на граждански организации.

Няма предвидени специални механизми за контрол при изразходването на 500-те милиона лева в публичния инвестиционен фонд, стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски. Попитан как ще се контролира изразходването на средствата и дали обществените поръчки ще се дават на приближени фирми в общините, премиерът отговори:

Не сме предвидили някакви специални контролни механизми, а разчитаме на действащите механизми за изразходване на публични средства. А по всички тези проекти действа Законът за обществените поръчки. Не може да се заобиколи Закона. Ако имаме в хода на изпълнението конкретни сигнали, си има контролни механизми, които да проверяват. Ще се дават и периодични отчети за изразходването им пред Министерството на финансите. Ако то установи, че средствата не се изразходват по предназначение или че се бави изразходването им, е запазено правото да преразпределя средства.

Парите ще се изразходват като средствата от публичните инвестиционни програми, каза още премиерът Орешарски:

През определен срок трябва да се докладва за степента, в която са усвоени средствата. По бюджетните ни правила отчетите на бюджета са следващата година, отварям една скоба, отчети, от които, за съжаление, никой не се интересува. Това е стара практика. Споровете остават на равнище разпределение.

350 милиона лева от средствата са за общински проекти. Останалите пари са за национални програми или за пътища.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени