Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Близнашки: Или ще обуздаем задкулисието, или няма да нормализираме обществените процеси

Снимка: БГНЕС

Или ще обуздаем задкулисието, или няма да можем да нормализираме обществените процеси в страната. Никакви промени в Конституцията не могат да помогнат в тази посока. Това заяви в предаването „12+3“ проф. Георги Близнашки - преподавател по конституционно право.

Не мисля, че увеличаването на правомощията на президента е решението на днешната драма, която преживяваме. Доста съм изненадан от изявленията на Георги Първанов, коментира Близнашки и добави, че този разговор не съответства на националните ни особености и традиция.

Имаше среди от задкулисието, които доста години работят за смяна на режима, за смяна на формата на управление. Истината е, че задкулисието предпочита режими, които са по-затворени, където властта е концентрирана в едно лице или малка група хора. Няма никакво съмнение, че парламентаризмът отговаря на съвременните изисквания за публичност при вземането на политическите решения и това притеснява доста хора в страната. От тази гледна точка съм изненадан, че точно бившият президент повдига този въпрос. Истината е друга – че днешната криза на парламентаризма не се дължи на институциите такива, каквито са предвидени в Конституцията от 1991-ва година, а на политическите партии. /…/ България е в такова тежко положение, че не може да си позволи подобни експерименти, по скоро трябва да зададем въпроса – как се стигна до днешната криза. Ако се вгледаме по-внимателно в случващото се, ще дадем отговора, че става дума за една арогантна намеса на олигархията в политическия живот на страната.

Близнашки е категоричен, че въпросите, повдигнати от Росен Плевнелиев за референдум за промяна на изборните правила, трябва да бъдат обсъдени внимателно. Една промяна на изборните правила ще доведе до коренна промяна в политическата система и тогава този разговор ще бъде излишен, смята той.

В момента организирано се работи срещу действащия президент с цел институцията да бъде дестабилизирана и да се стигне до обща институционална криза. Надявам се, че това няма да се допусне.

За инициативата на Първанов - АБВ, проф. Близнашки коментира: За мен би било добре АБВ да постигне известен успех. Това ще бъде началото на края на досегашната БСП, която си остана нереформирана и не може да извърви пътя до своето обновление до равнището на съвременна европейска социалистическа партия. Но с такива инициативи като тази за президентска република те тръгват по погрешен път.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени