Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Ваташка: Зад Сдружението на футболните привърженици не стои политическа партия

Снимка: БГНЕС
В предаването "Преди всички" Елена Ваташка от Сдружението на българските футболни привърженици коментира сблъсъците в Пловдив и защо се е стигнало до тях, както и очакванията за напрежение в Деня на Васил Левски - 19-и февруари.

Непосредствено преди заявения протест в Пловдив община Карлово прие декларация с историческо по своето значение съдържание за признаване и осъждане на геноцида над българския, арменския и сирийския народ, извършен през 1913-а година
, обясни Ваташка генезиса на случилото се дни по-късно в Пловдив и причината за безредиците: Само два дни по-късно турският генерален консул, чието седалище е в Пловдив, изпрати до общинарите в Карлово безпрецедентно по своята грубост писмо, в което оспорва съдържанието на декларацията, настоява се ултимативно тя да бъде оттеглена и се прави опит да се повлияе на работата на независимия български съд. Във всяка друга държава при подобна провокация от друга държава, касаеща чувствителни исторически теми, щеше да има много по-големи безредици. Това, което се случи в Пловдив, беше естествена, емоционална реакция на гняв и огромно възмущение на хората.

Елена Ваташка, каза още, че ако е имало протестна нота от страна на външното министерство, протестът е нямало да стигне до турското консулство. Тя каза и че се съмнява в съдебния състав, който ще решава казуса за вакъфските имоти: Нямаме никакви съмнения, че решенията в полза на мюфтийството са от корупционен или друг натиск.

Ваташка не заяви категорично, че на 19-и февруари няма да има безредици и групово организирано пътуване на футболни фенове към София: Аз нищо не мога да декларирам. Ние сме свободна държава и българските граждани свободно се движат из България.

Тя обаче каза, че предстоят делата за сградите, в които се помещават историческите музеи на Кърджали и Видин и призова всички българи да присъстват там. Елена Ваташка беше категорична, че нямат връзка с политическа партия.


Цялото интервю на Силвия Великова с Елена Ваташка можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна