Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пласидо Доминго: Ще се върна!

| обновено на 18.02.14 в 13:07

В най-голямото музикално събитие на месеца се превърна гостуването на великия оперен певец Пласидо Доминго в България. За първи път през последните десетилетия у нас идва звезда от такава величина, която все още продължава активната си кариера. И както концертът на „поп кралицата“ Мадона през 2009 г. на стадион „Васил Левски” означаваше големите поп и рок звезди да започнат да включват в световните си турнета и концерт в България, така очаквам и грандиозният концерт на „краля на операта“ Пласидо Доминго в Арена Армеец да бъде последван от още концерти на големи оперни звезди.


Пласидо Доминго пристигна в София заедно със съпругата си Марта Орнелас на 11-и февруари късно вечерта. На следващия ден преди обед беше първата му репетиция със Софийската филхармония и веднага оркестрантите започнаха да споделят в социалната мрежа facebook колко е великодушен и сърдечен и да публикуват снимки, на които с трепет позират до него. Малко по-късно беше и срещата на великия оперен певец с нас, журналистите. Конферентната зала на хотела, в който беше отседнал, едва побра всички колеги, които искахме да се докоснем освен до един изключителен музикант, и до една изключителна личност, а четирима имахме и шанса да зададем своите въпроси. На въпроса на предаването за музикално-сценични изкуства на програма „Хоризонт“ „Каста дива“ как вижда бъдещето на оперното изкуство – класически или модерни продукции, на престижните европейски и американски оперни сцени или в новите оперни светове като Корея и Оман, Пласидо Доминго отговори:

Мисля, че операта ще живее вечно! Освен ако ние, хората, не се превърнем един ден в някакъв вид машини, които нямат никакви чувства, или пък за тези хора, които за съжаление не могат да си позволят финансово да отидат на опера, защото това е скъпо изкуство. Но вярвам, че операта ще живее вечно! Всеки ден, както казахте, много нови държави откриват оперни театри. Вече от години има оперни театри в Корея, Китай и Япония. В Пекин има изключителен оперен театър! Пет години след откриването си той вече има 28 постановки! Заедно със сопраните Микаела Оесте и Ейнджъл Блу участвахме в откриването на новата опера в Оман. Няма съмнение, че операта ще живее вечно!

Окуражавам младите композитори да пишат оперна музика. Един от моите синове е композитор. Важно е да продължава да се пише оперна музика, въпреки че е трудно. Ако новите творби не са мелодични и нямат добро либрето, те имат кратък живот. От друга страна, дори да не бъде създадена нито една нова опера, пак има достатъчно много велик оперен репертоар. Не знам още колко векове ще съществува света, но знам, че за вас, любителите на операта, е немислимо да живеете без музика!

По отношение на класическите и модерните спектакли:

Има много режисьори с налудничави идеи за оперните постановки. А понякога виждаш и нетрадиционна постановка, която те докосва много дълбоко, в която всичко е много добре намислено. В новите оперни театри, например в Китай, не правят съвременни трактовки, защото представят дадена творба за първи път. Публиката най-напред трябва да се запознае с класическата постановка. Но аз съм участвал и в много продукции, които са велики, макар и малко странни. Предпочитам класическите постановки, но е ценно да съществуват и двата вида и съчетанието между тях. Не харесвам, когато се променя напълно цялата история, когато режисьорът цели да провокира публиката, както често се случва на оперните сцени в Австрия, Германия и Швейцария. И публиката си излиза, което е много жалко, или освирква – не певците, а режисьора, публиката прави разлика! Така че има място за всичко, каза Пласидо Доминго.

Това че повече от 10 000 души дойдоха на концерта на Пласидо Доминго, ме изпълва с надежда, че ние, българите, не сме толкова прости и отдадени на чалгата, както ни внушават! Бях сред толкова много хора, които концертът на Пласидо Доминго направи щастливи! Меломани, които доживяха да видят на българска сцена една оперна легенда и които се наслаждаваха с цялата си душа на любимите оперни, оперетни мелодии и песни от мюзикъли. И още... да кажем ценители на знаменитостите, които вече имат в колекциите си и концерт на Доминго. И още... ние, музикантите, които се преклонихме пред божествения музикален талант, пред един знаменит музикант, който много интелигентно планира дългогодишната си кариера, насочвайки се към баритоновия репертоар през последните години, пред един изключителен артист, който и днес може да владее часове наред цялото внимание и сърцето на слушателя!

Имаше и колеги опитни музиканти и журналисти, които споделиха, че не биха отишли на концерта, за да не се разочароват. Мога само да кажа – страшно изпуснахте! Разбира се, много ценители на оперното изкуство не можаха да отидат на концерта на Пласидо Доминго заради високите цени на билетите, т.е. несъответствието между културата и стандарта ни на живот. За всички тях ще повторя добрата новина, че една от националните телевизии записа концерта и ще имаме възможност да го гледаме отново и отново. И още добри новини – по време на репетиците със Софийската филхармония, на която стана почетен член, Пласидо Доминго изрази желание да гостува отново в България и като диригент на оркестъра, а по време на срещата си с директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов Пласидо Доминго засвидетелства и желание да гостува в оперен спектакъл на сцената на националния ни оперен театър. Със седмия бис след повече от двучасовия си концерт в петък в Арена Армеец, великият оперен певец Пласидо Доминго направи огромен красив жест към българската публика, в който от сцената вплете обещанието да се върне в България.

Чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна