Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидия Йорданова: Предстои битка на живот и смърт между двете водещи партии на евроизборите

Снимка: БГНЕС

Според Лидия Йорданова от социологическата агенция "Екзакта рисърч груп" у нас се води изключително ожесточена битка между много партии, и възникващи, и стари. Това показва последното, осъществено от нея и колегите й, изследване от началото на февруари. В челото на класацията са политици, които според хората са свършили някаква работа, поясни Йорданова.

На първо място е кметът на София Йорданка Фандъкова, следвана от президента Росен Плевнелиев. Трети е бившият държавен глава Георги Първанов.

Прави впечатление, че избирателите, които харесват АБВ, са както поддръжници на БСП, така и различни от тях хора, коментира социологът Лидия Йорданова. Тя добави и че Първанов е загубил половината от симпатизантите си сред социалистите, след като обяви, че формацията му ще се кандидатира самостоятелно на изборите за Европейски парламент. Колкото до позициите на ГЕРБ в началото на февруари, данните от проучването не показват никакви изненади. Интересно е как ГЕРБ успява в последната година да задържи преднината си пред БСП и то не само да я задържи, но и да запази дистанция, която й позволява да твърди, че е първа политическа сила. Дистанцията обаче е от такъв порядък, че предстои битка на живот и смърт между двете големи водещи партии на евроизборите. Одобрението за Станишев спада леко през последните три месеца, с 2-3 пункта, показва социологическото изследване на "Екзакта". Партия "България без цензура" покачва влиянието си, а лидерът й има приличен дял на одобрение - една пета от българите. Неодобрението обаче е близо три пъти по-високо. Тези данни показват висока разпознаваемост за Николай Бареков, както и за Красимир Каракачанов, поясни Йорданова. Според нея това се подплътява от факта, че Бареков, не остава само с националистическото си говорене, но отива при хората и показва заинтересованост от проблемите им.

Интервюто с Лидия Йорданова може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна