Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Украйна за втори пореден път само в рамките на три седмици

Днес агенция "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Украйна за втори пореден път в рамките на последните три седмици, посочвайки, че политическата ситуация в страната се е влошила значително и това е повишило риска от изпадането на Киев в неплатежоспособност (държавен фалит).

Кредитната агенция понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Украйна с една степен до ниво от "ССС" от "ССС+" и запази "негативни" перспективи пред новия рейтинг, подчертавайки, че страната все още не е успяла да осигури нужното финансиране, за да избегне държавния фалит.

Пониженият рейтинг отразява нашето мнение, че политическата ситуация в Украйна се влошава и то в значителна степен. Ние вярваме, че това поражда несигурност по отношение на по-нататъшното предоставяне на договорената руска финансова подкрепа през настоящатата година и поставя под повишаващ се риск способността на правителството да успее да обслужва своите задължения, заяви "Стандард енд Пуърс".

Агенцията смята, че в момента бъдещето на настоящото украинско ръководството е доста по-несигурно, отколкото през което и да е друго време от началото на протестите в страната, които започнаха през ноември 2013-а година.

"Стандард енд Пуърс" заяви, че "негативната" перспектива през новия кредитен рейтинг означава, че има вероятност от най-малко 33% за ново понижение на рейтинга на Украйна през следващите 12 месеца.

Само три седмици по-рано (на 28-и януари) "Стандард енд Пуърс" понижи с една степен рейтинга на Украйна до "CCC+" от "B-", поставяйки "негативна" перспектива пред украинския рейтинг.

В началото на февруари (на 3-ти февруари) и агенция "Мудис" понижи с една степен суверенния кредитен рейтинг на Украйна до "Саа2" от "Саа1", като в същото време запази "негативни" перспективи пред новия украински рейтинг. 

Днешното решение на "Стандард енд Пуърс" става на фона на кървавите сблъсъци в Киев между протестиращи и полиция, като според последни данни броят на загиналите през предишните два дена е достигнал цели 77 - най-кошмарните дни за Украйна от времето на Съветския съюз насам.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна