Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Сватби и разводи по света”: Сватби и разводи днес - традиции и съвременност

| обновено на 26.03.15 в 10:00
В тази поредица ви представяме по-непознати факти за сватбите и разводите. Малко известно е у нас какво представлява азербайджанската сватба, а в нея и до днес са се запазили ритуали, всеки от които е с важна символика. Какво се влага в тях в наши дни? Покрай ритуалите за сватби и разводи научавахме повече за развитието на институцията брак в различни части на света. В последния епизод правим някои обобщения и сравнения с днешно време: Как се е развивала полигамията през вековете?
Как кръвосмесителните бракове, характерни за древноегипетската и индианската аристокрация, но и за някогашните европейски короновани глави, в крайна сметка влияят върху хода на историята. Какво е отношението към разведените? И един важен за съвременния човек въпрос: как се е гледало през вековете на брака по любов?
Събеседници: София Шигаева, директор на Центъра за азербайджански език и култура в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Мона Каушик, преподавателка в Центъра за източни езици и култури при Софийския университет „Св. Климент Охридски”, доц. Иван Първев от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, Юлияна Алберт Фархи, която изследва съхранената родова памет на еврейската общност в България, доц. Олга Тодорова от Института за исторически изследвания на БАН, Андрес Сааведра, преподавател по философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна