Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържани са 1400 кг чист кокаин от Боливия при съвместна френско-българска операция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

1400 килограма чист кокаин от Боливия е задържан при съвместна френско-българска полицейска операция. Български граждани са имали основна роля в този канал, съобщиха от МВР.

Кокаинът е бил натоварен в автомобилни гуми, за които било декларирано, че са на превозни средства, участвали в ралито "Париж-Дакар". Главният секретар на МВР, главен комисар Светлозар Лазаров, уточни, че корабът, превозващ кокаина, е тръгнал от пристанище в Чили, а крайната му спирка е била пристанище Льохар във Франция. Именно там е била проведена полицеската операция снощи, като общо са открити 1400 килограма чист кокаин от Боливия. Стойността на наркотика е 273 милиона евро, уточни главният секретар на МВР, като в момента акцията продължава.

От полицията отказаха да уточнят колко са българите, участвали в канала за трафик на кокаин, но казаха, че ролята им е била водеща, като главният секретар на МВР уточни, че ако това количество задържан кокаин бъде размесено в съотношение едно към три, се получава количество от близо пет тона, което може да бъде пласирано.

Светлозар Лазаров даде и статистика на заловеното количество наркотици през миналата година. Три пъти повече хероин е задържала полицията през 2013-а година спрямо 2012-а и два пъти повече кокаин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна