Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховната Рада избра Арсен Аваков за вътрешен министър и върна конституцията от 2004-а година

Върховната Рада
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският парламент избра депутатът от опозицията Арсен Аваков за вътрешен министър на мястото на отстранения вчера Виталий Захарченко, предаде Ройтерс. Аваков ще оглавява вътрешното министерство до сформирането на ново коалиционно правителство.

Върховната Рада прие постановление за "възобновяване на действието на конституцията от 2004-а година", съгласно която в страната ще има парламентарно-президентска форма на управление. За това решение гласуваха 325 депутати от регистрираните на днешното извънредно заседание 331.

По-рано парламентът прие закон, който изпрати за подпис на президента Виктор Янукович,  но засега той не го е подписал. При тези условия  Върховната Рада реши да приеме постановление, което не се нуждае от неговия подпис, за да влезе в сила.
То започва да действа от момента на приемането му, но ще бъде прекратено, ако Янукович подпише закона за връщане на конституцията от 2004-а.

По думите на новозибрания председател на Върховната Рада Олександър Турчинов, конституцията от 2004-а позволява на парламента да сформира правителство без участието на президента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени