Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пинкас Цукерман: Да изчезне класическата музика е равносилно на това да изчезне кислородът

Аманда Форсайт и Пинкас Цукерман
Снимка: БГНЕС


На 15 февруари за трети път в България гостува един от най-известните цигулари на нашето време - Пинкас Цукерман. С него всеки път на сцената беше и съпругата му - челистката Аманда Форсайт. 

За втори път идването на Цукерман и Форсайт бе свързано с Оркестъра на Класик ФМ радио, но сега цигуларят освен солист, беше и диригент. В първата част на концерта звуча музика от Лудвиг ван Бетовен и Макс Брух, а във втората бе изпълнението на Цигулковия концерт на Бетовен.

На пресконференция Пинкас Цукерман и Аманда Форсайт споделиха любопитната подробност, че точно гениалната творба на виенския класик е станала повод за първата им среща. Разказаха и историята на старинните си превъзходни инструменти - виолончелото Тесторе от 1699 г. и цигулката Гуарнери дел Джезу, принадлежала на прочутия Самюел Душкин.

Колкото до дирижирането, за него маестрото казва: Поех диригентската палка още на 16 години и досега не съм я изпускал, освен по невнимание. На 16-годишна възраст приех музиката изключително сериозно, защото още тогава разбрах, че това ще бъде моят житейски път. 

Чуйте още от разговора с Пинкас Цукерман и Аманда Форсайт, както и записи от концерта им в София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна