Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Украйна започва кампанията за президентските избори

Снимка: БТА

Днес започва предизборната кампания за президент в Украйна, насрочени за 25-и май. Върховната рада възобновява заседанието си за съставяне на ново правителство. Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън е в Украйна. Днес там се очаква вторият човек в йерархията на Държавния департамент на Съединените щати Уилям Бърнс. Успоредно с това във Вашингтон британският външен министър Уилям Хейг ще обсъди с американския държавен секретар Джон Кери и Международния валутен фонд ситуацията в страната. Според Хейг най-подходящо е Фондът да предостави финансова подкрепа и съвет. 

Гърция, която председателства Европейския съюз до края на юни, предлага да бъде организирана международна конференция, посветена на решаването на икономическите проблеми на Украйна, за да не се допусне фалит на страната. Това заяви вицепремиерът на Гърция и министър на външните работи Евангелос Венизелос след срещата на външните министри от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия и Чехия) в Будапеща.

По-рано новите украински лидери поискаха спешна помощ от 35 милиарда долара през следващите две години, за да бъде избегнат фалит.

На фона на все по-отчетливите финансови проблеми на Украйна новата власт в страната все още издирва сваления президент Виктор Янукович по обвинение за масово убийство на цивилни. За издирване са обявени и други длъжностни лица, обявиха от вътрешното министерство. 

Междувременно украинският телевизионен канал "112.ua" възобнови нормалната си работа след проверка за бомба. Всички служители се върнаха на работните си места. През нощта работещите за украинския новинарски канал и интернет портал бяха били евакуирани заради съобщение, че в сградата на медията е заложена бомба. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна