Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП обсъжда EК да иска от страните-членки конкретни мерки за спазването на демократичните принципи

Ситуацията в Украйна ще бъде сред водещите теми на започващата днес в Брюксел двудневна среща на военните министри от НАТО

Ситуацията в Украйна ще бъде сред водещите теми на започващата днес в Брюксел двудневна среща на военните министри от НАТО. Очаква се те да приемат обща позиция в подкрепа на стабилността и териториалната цялост на страната.

Украйна, която започна диалог за членство в НАТО преди 9 години, се отказа от тези планове при управлението на Виктор Янукович, но продължи сътрудничеството с Алианса в различни натовски операции, както и при реформите в армията си. Позицията на НАТО е, че вратите му остават отворени и че хората в Украйна и техните лидери трябва да решат какъв да бъде евроатлантическият път на страната им.

Европейският парламент ще обсъжда нова инициатива, предназначена да гарантира спазването на демократичните принципи в Евросъюза. Целта й е, ако дадена страна се отклони от правилата за равенство и върховенство на закона, или не спазва демократичните норми и основните права, европейските институции да могат да се намесят и да изискат конкретни мерки. Докладчикът по темата – белгийският евродепутат Луй Мишел, предлага процедура за ранно предупреждение, както и мониторингов механизъм за спазването на политическите критерии от Копенхаген и след присъединяването към Европейския съюз. Унгария е единствената страна, спомената в доклада като даваща повод за тревоги, при дискускиите в различните парламентарни комисии обаче в този контекст бяха цитирани и България и Румъния. Докладът, който ще бъде гласуван утре, не задължава Европейската комисия да въведе заложените в него мерки в практиката.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна