Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли президентското вето върху промените в Закона за лекарствата

Снимка: БГНЕС
Парламентът отхвърли наложеното от президента вето върху промените в Закона за лекарствата. Приетите на 16-и януари изменения бяха приети повторно, като само депутатите от ГЕРБ подкрепиха президентското вето.

Президентът Плевнелиев върна промените в Закона за лекарствените продукти заради въвеждането на разрешителен режим за износ на лекарства в ЕС. Така се въвежда задължение на търговците на едро на лекарства да подават уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата за всеки износ от страната, включен в позитивния списък.

Здравната комисия към НС предложи на депутатите да подкрепят отново промените в Закона за лекарствата. Мотивите от председателя д-р Нигяр Джафер:

Режимът е уведомителен. Според народните представители принципът на пропорционалност и обоснованост е спазен при въведения уведомителен режим, тъй като оспорените разпоредби определят ясен срок за произнасяне, въведени са принципите на мълчаливото съгласие и на мотивиране на отказа, когато има такъв.

Д-р Емил Райнов от БСП коментира защо да бъде отхвърлено ветото така:

Този закон не е насочен да ограничава бизнеса. Не е насочен да създава изкуствени пречки за изнасянето на медикаменти от България. Този закон е за гарантиране на лекарства на всички български граждани - да не се получават дефицити.

Единствено от ГЕРБ бяха в подкрепа на президентското вето. Д-р Даниела Дариткова каза:

Водени сме от идеята, че политиката в областта на лекарствата трябва наистина да намира баланс между индустрията и интересите на гражданите.

Мотив за ветото президентът видя и в липсата на ясни правила във въвеждането на разрешителен режим, с което може да се създадат корупционни практики.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна