Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните занимания на полската поетеса Вислава Шимборска, нобелов лауреат за поезия

колаж на Вислава Шимборска
Снимка: https://www.facebook.com/polski.institut.sofia



Полският институт в София дава шанс да видим една непозната до скоро страна на голямата поетеса Вислава Шимборска - нейните колажи. За да ни доближи малко повече до поетесата и нейните "тайни" занимания, специален гост в предаването "Хоризонт до обед" е Михал Рушинек, секретар на Вислава Шимборска от 1996-а г. и настоящ председател на Фондацията "Вислава Шимборска". Днес вечерта той ще представи пред публика нейните тайни занимания с визуалното изкуство на колажа. Михал Рушинек става секретар на голямата полска поетеса в годината, когато тя получава Нобеловата награда за литература.

В нобеловата си реч Вислава Шимборска определя писането на поезия като "безнадеждно нефотогенично дело", а Михал Рушинек е сигурен, че нейните колажи са "шпионка", отворена врата към тайната и на поезията, и на личността на Шимборска - фина, иронична и самоиронична жена, чиято ирония никога не стига до подигравка или унижение.

Един от уникалните мигове, запечатани в спомените на Михал Рушинек, е от малкия остров, който тя изрязва от хартията на някакво списание и добавя на един голям глобус на света в скучен хотел в покрайнините на Франкфурт. Тогава поетесата моли своя секретар, г-н Рушинек, да се обади на външния министър на Полша и да го уведоми за новопоявилия се остров, с който трябва да се установят "димпломатически отношения". 

Стихосбирката "Обмислям света" на Вислава Шимборска е първата, която излиза и на български с помощта на Блага Димитрова, с която Шимборска се е познавала лично. Според Михал Рушинек не е изклчено през 60-те години на ХХ век Шимборска да е посещавала и страната ни, макар, че в архивите й не се пазят следи от подобно нещо.

В момента фондацията на името на нобеловата лауреатка подготвя нов, неиздаван досега том със стихове на Вислава Шимборска, писани в периода 1944 - 1948-а година. Тези стихове, обединени под работно заглавие "Ушиване на знамето", никога досега не са виждали бял свят заради цензура и автоцензура вероятно, защото клонящата към сюрреализъм поетеса трудно се вписва в понятието социалистически реализъм, независимо че в един момент има и стихове, посветени на комунизма. Следва разочарование и постепенно отдалечаване на  Вислава Шимборска, която си остава в критическа и поетическа дистанция от реалността. Иронията й помага за тази градивна дистанция. Новият том с неизвестни досега стихове вероятно ще носи името на една от творбите "Черна песен". Колажите на Вислава Шимборска помагат за разбирането и на една важна идея в творчеството й - играта и съчетаването на противоположности.

На въпроса на водещата дали т. нар. "алтруитки" на Вислава Шимборска, както тя нарича своите кратки алтруистични изречения, са предвестник на "туитките" преди ерата на туитър, Михал Рушинек  призна, че не се е сещал за подобен аспект, но че наистина Вислава Шимборска винаги е била чувствителна към краткостта и към играта вътре в рамките на езика.

Лекцията на Михал Рушинек е днес от 18.00 ч. в Полския институт - вход свободен, а изложбата с колажите на Вислава Шимборска продължава до 14-и март.

Чуйте повече в интервюто на Ирина Недева с Михал Рушинек, председател на Фондация "Вислава Шимборска" на името на полската поетеса, носителка на Нобелова награда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна