Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът настоя за конкретни мерки в подкрепа на Украйна

Европейски парламент Страсбург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент настоя за конкретни, убедителни и навременни европейски мерки в подкрепа на Украйна. По време на проведените днес в Страсбург дебати за обстановката в страната, към Русия бяха отправени предупреждения да не насажда сепаратизъм и да съдейства за мирния преход.

Европейският съюз да организира международна донорска конференция за Украйна и да промени визовата си политика към нея като знак за ясна европейска перспектива, настояха от Европейската народна партия. Либералите поискаха докато вървят преговорите с международните финансови институции, Еврокомисията да осигури спешна помощ за най-неотложните финансови нужди на Украйна. Според лидерът на групата Ги Верхофстад Евросъюзът е длъжен и да помогне на страната да се отърве от олигархията, корупцията и престъпността.

Ако Русия струпва войски по границата и смята да навлезе в Украйна, това ще е катастрофа, заяви лидерът на социалистите Ханес Свобода, и под аплодисментите на колегите си призова Владимир Путин вместо войски, да изпрати посредници, които в диалог с Евросъюза да намерят решение за проблемите:

Русия трябва да реши дали иска да бъде приятел на Украйна, или да разруши цялостта й. Призовавам Русия да обмисли това добре и да се опита да бъде приятел на страната, а не само на някои от олигарсите й, заяви Свобода.

Русия има шанс да бъде част от връщането на стабилността и просперитета на Украйна, както и от международните усилия за справяне с икономическите й трудности, смята и комисарят по разширяването Щефан Фюле:

Това ще изисква признание на суверенното право на украинския народ да избира бъдещето си – и във вътрешната, и във външната политика. Русия може само да спечели от успеха на Украйна, и несъмнено ще загуби много от провала й, подчерта Фюле. Той добави, че Европа очаква всички в Украйна да се държат отговорно и да пазят единството, независимостта и териториалната цялост. Комисарят призова и за зачитане на регионалното, културно и езиково разнообразие на страната. Решението за отмяна на статута на някои регионални езици, сред които е и българският, беше обект на критики в пленарната зала.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна