Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост на Трибуна „Метроном“: диригентът Иван Ангелов

Диригентът, когото не познаваме - това е Иван (Жан) Ангелов, който  над 30 години не живее в България. Дирижира в Германия (където живее), Швейцария, Франция, Белгия, Словакия, Швеция и по-малко в България. Започва своето професионално израстване  с Добрин Петков преди това с проф. Влади Симеонов.... специализира при Игор Маркевич, Волфганг Савалиш, Карлос Клайбер и Кирил Кондрашин. Работи в Пловдив, Плевен, създава Камерния оркестър „Българска музикална младеж“, а от 1980 година започва кариерата му по света – в Лозана, Бон, Братислава, Лайпциг... Работи с големи певци и големи оркестри, а броят на издадените под негово диригентство компактдискове е респектиращ.
„Оперният спектакъл е една архитектура, която трябва да се изгради, трябва да знаеш как да си разпределиш драматургично напрежението и силите, да поставиш кулминациите, да очертаеш най-важните моменти“ - казва Иван Ангелов.
В звуковия файл можете да чуете интервюто на Елена Хубанова с диригента, взето след трите спектакъла на „Турандот“ от Пучини в Софийската опера (21-23 февруари). Към него добавихме два записа: на Нийл Шикоф  под  негово диригентство и на Баясгалан Дашнян - в спектакъл на „Турандот“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени