Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК не поставя под съмнение легитимността на новото правителство в Украйна

Снимка: europa.eu

Европейската комисия не поставя под съмнение легитимността на новото правителство в Украйна и е готова да влезе в диалог с него за сключване на споразумение за асоцииране. Говорителят на комисията Оливие Байи определи избирането на правителството като важна стъпка за стабилизиране на страната и подчерта:

Ние отбелязваме, че това правителство беше одобрено от Върховната рада с конституционно мнозинство, и на този етап го приемаме като наш партньор. Признаваме, че легитимната институция в Украйна е нейният парламент, чиято законност никой не е оспорил - затова и избраното от нея правителство за нас е легитимно, заяви говорителят, като обясни, че инициативата за сключване на споразумението с Евросъюза трябва да дойде от Киев и да отразява суверенната воля на украинския народ.

По повод събитията в Крим Оливие Байи заяви, че те изискват политическо решение по пътя на диалог на широка основа. Призивът на Европейската комисия към всички участници в тези процеси е да проявят максимална сдържаност и да зачитат повече от когато и да било териториалната цялост и единството на Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна