Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Да се вслушаме в гласа на народа и да подсилим пряката демокрация

Нека всяко училище осинови поне един паметник

| обновено на 03.03.14 в 19:28
Снимка: БГНЕС

Въпреки дъждовното време за поредна година площадът пред Народното събрание се изпълни с родолюбиви българи от различни поколения.
Тържествената заря - проверка започна в присъствието на първите държавни лица на България, олицетворяващи политическото единство и военната сила. Това е и естествено продължение на събитията, които през целия ден отбелязаха на различни места в страната основните елементи на трети март.

В словото си, президентът Росен Плевнелиев почете паметта на всички българи, руснаци, беларуси, украинци, румънци, финландци, литовци, арменци, сърби, черногорци и др. участвали във войната и загинали за свободата на България . Той изтъкна:

3 март е нещо много повече от национален празник, той е символ, че дори след най-черната и непрогледна нощ в утрото на новия ден неугасващият български дух се възражда за нов живот. Ние, българите, знаем, че бъдещето принадлежи на онези народи, които успяват да извлекат поуки и от най-тежкото си крушение.

Свободният глас на дедите ни бе този, който очерта духовната карта на България, който определи бъдещето ѝ. Днес ние можем да намерим прочит на този идеал като се вслушаме в гласа на народа и подсилим пряката демокрация. Още преди своето освобождение, предците ни начертаха посоката, която следваме и днес - да изградим чиста и свята република и да бъдем равни с другите европейски народи. В днешния ден е важно да намерим точките на съгласие, които ни обединяват, и които ще ни помогнат заедно да работим за модерна и просперираща България. Бъдещето ни зависи от всички нас. 

Нека всяко училище осинови поне един паметник. Грижейки се за тези светини, вие възстановявате връзката между минало и настояще. Младите хора трябва да знаят историята на своя народ такава, каквато е, без да се крият и манипулират фактите. Но, освен знание, трябва и възпитание. Ще научим младите на родолюбие и патриотизъм не с оценките в училище, а когато покажем, че всеки има отношение към родината, демокрацията и държавността. Демокрацията и просперитетът не могат да бъдат просто подарени или инсталирани. Те се изработват, за тях се борим всеки ден.

Венци бяха поднесени от името на президента, председателя на НС, министър-председателя, министъра на отбраната, началника на отбраната, МВР, вицепремиера и министър на вътрешните работи, Българската Патриаршия, кмета на София, Посолството на САЩ, парламентарните групи на ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, министерства, БАН, АЕЦ „Козлодуй”, Национално дружество „Традиция” и други.

С тържествената заря-проверка пред паметника на Цар Освободител в София завършиха тържествата по случай националния празник. Те започнаха с традиционната церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на незнайния войн в София. По традиция, хиляди признателни българи изкачиха историческия връх Шипка за да почетат паметта на загиналите за свободата на България. Пред тях, премиерът Пламен Орешарски призова да бъдем единни поне в родолюбието. Той подчерта колко е важно да помним нашето минало и да се стремим да бъдем достойни наследници в настоящето.

В храм-паметника "Свети Александър Невски" в столицата патриарх Неофит отслужи възпоменателно богослужение за загиналите войни в Руско-турската освободителна война. След молебена за българския народ, духовниците и вярващите, с литийно шествие, водено от патриарх Неофит, се отправиха към паметника на Цар Освободител, където поднесоха венци и цветя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна