Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„За“ и „против“ директното възлагане на дейности без търг от общински и държавни дружества

Общини и министерства да могат да възлагат директно на свои предприятия, дружества и структури изпълнението на дейности без да бъдат обявявани търгове. Това реши правната комисия към Народното събрание. Предложението за промяна в Закона за обществените поръчки беше направено от депутата от „Коалиция за България“ Борислав Гуцанов. „Против“ гласуваха само депутатите от ГЕРБ.

Единствените изисквания са дружествата или предприятията да бъдат 100% собственост на държавата или на община, оборотът им да бъде поне 2/3 от поръчки на собственика си и контролът на дейността им също да се упражнява от възложителя.

В предаването „Преди всички“ Борислав Гуцанов каза, че има директиви на ЕС в областта на обществените поръчки, а Европейската комисия е приела възможността за директно възлагане: В рамките на две години трябва да приведем нашето законодателство към европейското./…/ Досега имахме сигурни факти за злоупотреби с публични средства. Тогава, когато искаме да ги преустановим, се пита какви са гаранциите.

Според депутата от ГЕРБ Емил Радев тази поправка в Закона за обществените поръчки отваря изцяло вратата за създаване на дъщерни дружества, както от министерствата, така и от общините: Тя дава право и на дъщерните дружества на холдингите, които са държавна или общинска собственост, без обществена поръчка да използват този механизъм.

За изискването оборотът на дружествата да бъде поне 2/3 от поръчки на собственика си и контролът на дейността им също да се упражнява от възложителя Емил Радев коментира, че това ще позволи да се заобикалят обществените поръчки.

Той уточни, че директивите на ЕС дават възможност за въвеждане на директното възлагане, но то не е задължително: Ние сме го въвели още през 2012-та година, като сме допуснали само за комуналните услуги на общините и то, когато 90 на сто от оборота на дъщерното дружество се формира от комунални услуги. В момента отваряме абсолютно навсякъде вратата и то с много неясни критерии.

Борислав Гуцанов опонира, че решението на Европарламента е отпреди няколко седмици и заяви, че има колеги, които са силно заинтересовани това да не стане, за да продължи източването на общински и държавни средства.

Тази поправка за втори път се вкарва в законодателството, каза изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков: Преди три години беше вкарано предложението, но се отхвърли и от нашата общност, и от работодателите, от КЗК и от омбудсмана. Имаше сериозен диалог. 3 800 малки фирми работят с общините. Те ще се лишат от един паричен поток, ако се въведе директното възлагане.

Според него няма гаранции както за контрола, така и за ценообразуването: Спестяваме една процедура от един месец за търг и подготовка на проекта, а иначе какво се случва с цените и строителната услуга,  при положение, че пазара определя цените.

Иван Бойков смята, че Комисията за защита на конкуренцията ще оспори законодателните промени. Той каза, че не е имало обсъждане и от бранша са разбрали за поправката от интернет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна