Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Куюмджиев: Няма предпоставки за увеличаване на цената на тока

Снимка: БГНЕС

Исканията на електроразпределителните дружества да бъде увеличена цената на тока от първи юли са несъстоятелни и неизпълними. Това заяви заместник-председателят на енергийната комисия в Народното събрание, депутатът от БСП Явор Куюмджиев. Държавата не признава аргумента на ЕРП-тата за по-големи технологични разходи.

Куюмджиев определи исканията на електроразпределителните дружества като нереални и несериозни, най-малкото защото тяхната печалба е гарантирана до 7,5 процента, а дори в минали години те са печелили гарантирани 16 процента за сметка на потребителите.

Идеята ни е да ги принудим чрез стимули да инвестират собствени средства и да развиват мрежата не само за сметка на държавата и на българските потребители. Държавната комисия ще вземе своето независимо решение, но ние вярваме, че то ще бъде в посока неувеличаване на цената, тъй като няма икономическа логика, няма предпоставки за това, каза Куюмджиев.

Бъдещи изменения в закона за възобновяеми енергийни източници ще подобрят бизнес средата, каза депутатът Таско Ерменков.

И за в бъдеще ще могат да се строят малки фотоволтаични централи до 200 киловата на покривите на складови и промишлени помещения. Включваме и малките ВЕЦ-ове и производство на енергия от биомаса с мощност до един и половина мегавата, обясни Ерменков.

Явор Куюмджиев добави, че вероятността да има срив на газовите доставки от Украйна за България е крайно малка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна