Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски: Няма сериозни основания за повишаване цената на тока

| обновено на 10.03.14 в 15:43
Снимка: БГНЕС
Пред 200 представители на медиите премиерът и управляващите обещаха подкрепа за земеделските производители и социално уязвимите групи. Няма сериозни основания за повишаване на цената на тока от 1-ви юли, каквото е искането на  енергийните дружества, заяви за "Хоризонт" министър-председателят Пламен Орешарски. Той се ангажира, че при евентуално увеличение ще има социални мерки за най-уязвимите граждани. Срещата на правителството се проведе в Националния дворец на културата под надслов "Открито управление".

Органът, който ще вземе решение, разбира се, е ДКЕВР. На мен ми се струва, че на този етап нямат сериозни основания такива искания, но да не предрешавам специализирания регулатор. Тъй като имаше и въпрос докога възнамерявате така, цените на тока не могат да бъдат вечно такива, разбира се. Ние имаме ангажимент до края на 2015-а година за постепенна либерализация в рамките на Европейския съюз. Правим предварителна подготовка. Част от нея, знаете, че беше и разделянето на активите на НЕК и ЕСО. В един бъдещ период, когато това стане, аз не съм енергиен експерт и не мога да кажа дали цените ще бъдат по-високи или възможно е да бъдат и по-ниски. Нали всички ние се опасяваме, че ще бъдат по-високи, но ако е така, ще предприемем необходимите социални компенсации и засилване на помощите за енергийно бедни семейства и граждани, каза Орешарски.

БСП и ДПС стоят зад кабинета на Пламен Орешарски и ще преодоляват различията си в името на поетия ангажимент към гражданите. Традиционни ще станат както Коледните, така и Великденските добавки за най-бедните пенсионери, увери лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Както настоявахме през миналата година да има Коледни добавки за българските пенсионери, за голяма част от тях, така настояваме и срещаме разбиране на правителството и за това да има Великденски бонуси за пенсионерите, най-малкото за тези български пенсионери, а те са над един милион, които получават пенсии под прага на бедността, каза Станишев.

Премиерът Орешарски обяви, че правителството продължава да работи по енергийните проекти. Работи се по 7-и блок на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй", 470 милиона лева са върнати на бизнеса, овладяна е бежанската криза и се следи безконтролното преминаване на бежанци по границата. Най-острият дефицит според Пламен Орешарски е спазването на законите. Нямаше ясен отговор дали проектът "Южен поток" е застрашен.

Правителството не предвижда промяна в данъчноосигурителната система. Големите дефицити, най-вече в НОИ, но ще го попълваме чрез субсидия от по-високите постъпления на данъците, обясни премиерът.

Предстои дискусията за промените в здравноосигурителния модел с акцент върху частните фондове. Няма пряка връзка между евроизборите и стабилността на правителството и парламента, коментира още лидерът на социалистите Сергей Станишев. Тази година той обяви, че ще има нови 40 електронни услуги в администрацията, като особена грижа ще има срещу малките населени места и в борбата срещу битовата престъпност.

По отношение на проблемите на електронното правителство, той каза: Проблемите на електронното правителство не са един или два. В последните десетина години са инвестирани много средства в електронизацията на институциите, а към днешна дата разполагаме с много хардуер, много софтуер, но софтуери, които не си говорят. Затова ключовата задача е да осъществим вътрешните връзки между ведомствата, така че да може когато бизнесът и гражданите ползват електронни услуги да имат достъп до цялата информация в централното правителство. Това е сравнително по-дълъг процес, не може да се направи в следващите няколко месеца, но няма да седим със скръстени ръце, а ще въвеждаме електронни услуги там, където това е възможно като успоредно работим и по първата основна задача – да свържем софтуерите на различните институции, така че да имаме накрая цялостна система за електронно правителство.

Земеделските производители, социално уязвимите групи са обект на основна дискусия в политическите изказвания на управляващите. От тази година всички малки стопанства ще получават по 45 лева на декар, вместо 30. Това каза в политическия си ангажимент лидерът на ДПС Лютви Местан.

Местан увери, че ДПС няма пряк интерес, свързан с плоския данък: Плоският данък беше припознат като територия на приемствеността от ГЕРБ. Защо едно решение, което е продукт на широко политическо съгласие, когато се отстоява от ДПС се превръща в тяснопартиен интерес.

Г-н Станишев осъществи огромен пробив. Негова е идеята за връщането на данъка на доходите до 350 лева. Това може би е най-радикалната социална стъпка в данъчното законодателство. И ние го подкрепихме, защото сме коректни партньори, но няма да оставим без отговор нито една провокация по отношение на незаслуженото ни придаване на излишна роля на ДПС. Имам съзнание за скромната си роля. Кворумът в НС понякога зависи от "Атака", но това не прави ДПС или БСП зависими от "Атака". Зависимостта беше 2009-2013-а тотална.


По отношение на Делян Пеевски Местан коментира: Не може от една страна да организираш мощни протести. Да разгръщаш опозиционна политическа идентичност чрез разграничението си от г-н Пеевски в продължение на месеци, а в последствие всички ние да станем свидетели на безспорен факт, че са имали срещи с Борисов многократно. От тук нататък на въпросите и за Пеевски ще отговарям с уточнението за този ли Пеевски ме питате, с когото Борисов се е срещал многократно , за да говорят за държавата и регионите, за държавника Пеевски ли беше и ако е така мога да кажа да, аз се срещам с него, както и с г-н Доган. Не смятам, че трябва да правим повече новини от срещите на г-н Пеевски с когото и да е, защото разбрахте, че не това е в дневния ред на българското общество. /.../Срещите на Делян Пеевски с Цветан Цветанов и Бойко Борисов не са били с политически мандат на ДПС. Нашето отношение беше на опозиция спрямо управляващ.

Социално уязвимите групи ще получават енергийни помощи и социални добавки. Коледните надбавки за пенсионерите ще останат и в следващите години, обяви пък премиерът Пламен Орешарски. Това заяви и лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Лидерът на БСП и президент на ПЕС каза още, че няма пряка връзка между евроизборите и стабилността на парламента и правителството: 17 евродепутати е общият брой на българските представители, които ще изпратим в Европейския парламент; казвам го, за да има малко мярка в претенциите. Никой не пада под двама евродепутати, даже има заявки и за по 3 – 4. България няма 30 евродепутати. Аз понякога се притеснявам дали ще остане място за поне един от БСП, като им гледам заявките. БСП се стреми да спечели доверието, така че да бъде първа политическа сила. Няма пряка връзка между евроизборите и стабилността на парламента и правителството, но всички разбираме, че изборите са натоварени с допълнителни национални очаквания. Ако двете партии, които подкрепят кабинета, получат убедителен стабилен резултат, кабинетът ще има по-голяма сила и доверие за реформи. Ако нашият резултат не е убедителен, силите на реванша ще надигнат гребен. Г-н Борисов по този начин крепи своята парламентарна група в продължение на месеци – казва им – чакайте, след две седмици пада кабинетът. Сега поредният рубеж са евроизборите, която той внушава. Има два основни политически субекта, БСП и ГЕРБ. Не мога да разбера как лидерът на най-голямата парламентарна група казва, че няма арбитър за един дебат. Арбитър има, това са българските граждани. Нека лидерите на най-големите политически сили да зададат тона.

Лидерът на БСП Сергей Станишев призна, че социалистите имат различия с ДПС и добави: Много повече е това, което ни обединява, най-вече отговорността пред българската държава, българските граждани. Критикувах моята парламентарна група, която подкрепи мораториума върху продажбата на земя на чужденци. Действаше се емоционално. На втора стъпка може да се намери разумно решение.

България е за запазване на териториалната цялост на Украйна, подчертаха управляващите. При задълбочаване на конфликта Киев-Москва, страната ни може да се окаже една от най-потърпевшите. България ще защитава правата на всички 250 хиляди български граждани в Украйна, увериха управляващите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени