Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Министър Андреева: Имам информация, че д-р Ива Станкова ще се оттегли от Фонда за лечение на деца

Д-р Ива Станкова заяви, че няма да се оттегля от поста си

| обновено на 12.03.14 в 11:57
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви за "Хоризонт", че няма да обяснява исканията от някои организации, а също и от ГЕРБ, за нейната оставка с политически изказвания. Федерация Български пациентски форум обяви, че ще поиска оставката й, ако до десет дни не се реши проблемът с лекарствата на трансплантираните. Обвинението на трансплантираните е, че чрез административен подход при изписването на лекарствата им се издава смъртна присъда.

От петък миналата седмица има решение на въпроса, то е ясно от понеделник. Затова вчера бях изненадана, че Пациентският форум поставя по този начин въпроса. Медикаментите, за които те говореха, са в достатъчно налични количества и няма опасност пациентите да останат без лекарства. А фирмата, притежател на разрешението за употреба, поема ангажимента и доплаща разликата между цената, която заплаща НЗОК. Практически за пациентите лекарствата са безплатни. На този етап поставеният от тях проблем, вече е решен
.

Нямам такава информация
- така министър Андреева отговори на въпроса дали има региони с неритмично снабдяване на лекарства за трансплантираните и проблем с достъпа на пациентите до тях. Имам информация, че д-р Станкова смята да се оттегли от Фонда за лечение на деца, каза Андреева за Ива Станкова - сегашният директор на Фонда за лечение на деца.

Към момента няма кандидати. Нямам нова персона, която да оглави Фонда. Очаквам отговора на д-р Станкова и тогава започвам срещи с кандидати за директори на Фонда. Предполагам, че след като бъде съобщено това, че д-р Станкова се оттегля, ще има и кандидати. Ще има назначени още хора. Случаите на болни деца се увеличават и броят на досиетата, които Фондът разглежда, са три пъти повече от 2012-а година и очевидно административният капацитет не е достатъчен.


Министър Андреева съобщи, че очаква работна група, начело с проф. Пилософ, да внесе до края на тази седмица предложенията си за новия правилник на работа на Фонда. Тя не пожела да коментира обвиненията на ГЕРБ, но уточни, че има информация от лечебните заведения, че ще има намаление на лимитите за дейност в лечебните заведения.

Интервюто на Веселина Миланова с Таня Андреева можете да чуете от звуковия файл.

Директорът на Центъра "Фонд за лечение на деца" д-р Ива Станкова каза пред "Хоризонт", че няма да се оттегля от поста. Тя беше потърсена за коментар по повод на изказване на министъра на здравеопазването Таня Андреева, че това е възможно да се случи. Д-р Станкова каза още, че е подготвила отчета си, в който е посочено, че в момента развитието на Фонда се нуждае от нова философия.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от